2024. április 20., szombat

Hagyományos klezmer modern elemekkel

A szabadkai Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál a hétvégén a pozsonyi Preβburger Klezmer Band koncertjével, és Bane Popović zsidó humornak szentelt estjével folytatódott.

Az 1995-ben alakult Preβburger Klezmer Band az első szlovákiai klezmer együttes, és a közép- és kelet-európai hagyományos zsidó zenét a Balkán és a Közel-Kelet zenéjével egyesítik, de előszeretettel nyúlnak a dzsessz és a reggae elemeihez is. A nyolctagú zenekar a Zsinagógában megtartott koncertjének repertoárján elsősorban a legutóbbi, 2018-ban megjelent Baladen című albumának darabjai szerepeltek. A mintegy másfél órás produkcióban egymást váltották a lírai hangvételű lassú számok, illetve a pörgős, táncolós számok, amelyek leginkább jiddis nyelven szólaltak meg.

Az Őszi Zsidó Kulturális Fesztivál a héten folytatódik. Ma 19 órától tartják az ötödik szabadkai kántorkoncertet, amelyen a zsidó könnyűzene legszebb melódiáival találkozhatnak az érdeklődők a Zsinagógában. Szerdán 11 órától a Szabadkai Városi Múzeumban Toronyi Zsuzsanna, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója tart előadást A zsidó kulturális örökség bemutatása és értelmezése címmel. Szintén szerdán megnyílik a helybeli Lea Vidaković multimediális művésznő MEMENTO című kiállítása a múzeumban.