2024. április 24., szerda

Újabb támogatások, gyorsabb elbírálás

Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter körútja Szabadka környéki állattenyésztőknél
Branislav Nedimović Balassa Miklós farmján

Branislav Nedimović Balassa Miklós farmján

Branislav Nedimović mezőgazdasági, erdészeti és vízgazdálkodási miniszter, valamint Bogdan Laban, Szabadka polgármestere ma meglátogatott több állattenyésztéssel foglalkozó gazdaságot. A négy helyszínből álló körúton a miniszter elbeszélgetett a helybeli termelőkkel, informálódott az aktuális problémáikról, valamint ismertette elképzeléseit, jövőbeni intézkedéseit.

A szakmai jellegű körút Szabadkán Stipan Brajkov fejőstehén-farmján kezdődött, ahol megtekintették a modern fejőberendezéseket, illetve az istállókat. Branislav Nedimović a médiának nyilatkozva a mezőgazdaságban várható újításokról beszélt.

– Ebben az évben hoztuk meg azt az intézkedést, aminek köszönve az állattenyésztőknek tíz évre is bérbe adhatjuk az állami földeket. Az állattenyésztők már húsz éve ezt követelik. Emellett az állattenyésztők számára új intézkedéseket is előkészítettünk, amelyek az ágazat fejlesztését segítik elő. Azt szeretnénk, hogy az ágazat sokkal gyorsabb és hatékonyabb legyen, ugyanis a hatályban lévő törvény korlátoz bennünket. Jelenleg százhúsz nap telik el egy kérelem benyújtása és elbírálása között. Ezt az időt kell lecsökkentenünk, úgyhogy áttérünk az úgynevezett e-hivatali rendszerre a mezőgazdaságban, ami azt jelenti, hogy a gazdákkal a legmodernebb eszközökkel kommunikálunk. A termelők ennek segítségével állandóan ellenőrizni tudják mi a helyzet a kérvényükkel, és nem kell három-négy hónapot várniuk egy válaszra – nyilatkozta a miniszter.

Bogdan Laban arra hívta fel a figyelmet, hogy két hét alatt ez már a mezőgazdasági miniszter második látogatása Szabadkán, majd a gazdáknak nyújtott támogatásokról ejtett néhány szót.

– A város gazdái különösen aktívak a pályázatok területén. A minisztériumba beérkező kérvények közül minden huszadik Szabadkáról érkezik. Az elmúlt egy évben nyolcmillió eurót használtak fel. A városi önkormányzat a saját költségvetéséből kamattámogatást nyújt a gazdáknak. Ez egy olyan intézkedésünk, amely a jövő évi költségvetésünkben is szerepelni fog – mondta a polgármester.

A körút Csantavéren folytatódott, ahol megtekintették Balassa Miklós fejőstehén- és hízómarha-farmját. A farm tulajdonosától megtudtuk, hogy a gazdaság 600 szarvasmarhával rendelkezik, amelyből 250 fejőstehén. 600 hektáron gazdálkodnak, amiből 250 állami föld. A farmon évente 2 millió liter tejet termelnek. Balassa Miklós a miniszterrel folytatott megbeszélés részleteit is ismertette a sajtó képviselőivel.

– A miniszter úrral elbeszélgettünk arról, hogy milyen újdonságokra számíthatunk. Megtudtuk, hogy a nagyobb létszámú állattok tartása esetében is jár majd támogatás. Az állami földeket megkaptuk tíz évre, az erre vonatkozó szerződést már alá is írtuk. Emellett kértük, hogy ne csak 20 hektárra, hanem nagyobb mennyiségű földterületre is járjon támogatás. Ezzel kapcsolatban a miniszter még nem tudott konkrétumokat mondani, de a minisztériumban már dolgoznak az ügyön. A tejminőség kivizsgálása kapcsán azt az ígéretet kaptuk, hogy független laboratóriumot hoznak létre. A laboratórium munkatársai havonta kétszer fogják ellenőrizni a tej minőségét, és ennek alapján fizetik ki a tejprémiumot, nem pedig úgy, ahogy a feldolgozók eddig tették. Azzal nem vagyunk megelégedve. Jelenleg a legnagyobb problémánk az üzemanyag ára, ugyanis ez a legnagyobb tétel, amit használunk a takarmány megtermelésénél, a feldolgozásánál és az állatok ellátásánál. A miniszter úr ígéretet tett arra is, hogy üzemanyag-támogatást fogunk kapni az állatok után – ismertette Balassa Miklós.

Csantavér után a körút Újzsedniken folytatódott Ilija Ždrnja hízóborjú-farmján, végül pedig Nagyfényen Bojan Ivanković hízósertés-gazdaságát tekintették meg.