2024. április 20., szombat

Örökségünk képei

A Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet fotópályázatot hirdetett Örökségünk címmel, amelyre a Kárpát-medencében élő magyar fiatalok olyan alkotásokkal pályázhattak, amelyek Európa kulturális örökségét, építészetét, természeti értékeit mutatják be. A pályázatra csaknem nyolcvan fénykép érkezett, és a szakmai zsűri által kiválasztott fotókat az eddigiek során két kiállításon is bemutatták Temesváron.

Fotó: Benedek Miklós

Fotó: Benedek Miklós

A tárlat ezt követően Kárpát-medencei körútra indult, amelynek első állomásaként szombaton Szabadkán a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon megnyílt a legjobb alkotásokból álló kiállítás. A megnyitón felszólaltak a szabadkai kiállítás társszervezői, a vendéglátó intézmény nevében Pintér Krekić Valéria, az MTTK dékánhelyettese, Boros Gyevi Csongor, a hallgatói önkormányzat képviselője, a Vajdasági Magyar Ifjúsági Fórum nevében Berkó Szilárd elnök, valamint a főszervező Temesvári Magyar Ifjúsági Szervezet elnöke, Ilonczai Zsolt. Utóbbi a médiának elmondta, hogy a kiállítás célja az volt, hogy népszerűsítsék a Kárpát-medencében élő fiatal magyar fotósokat azáltal, hogy műveiknek nagyobb nyilvánosságot adnak.

– Egy-egy jól sikerül fotó sok-sok óra munka eredménye, és úgy gondoltuk, hogy egyrészt kár lenne, ha ezeket a képeket a fotósok csak saját maguknak tartanák meg, másrészt a nagy nyilvánosság számára is örömöt szerezhetünk egy ilyen kiállítással. A fotósok Magyarország területéről, valamint Vajdaságból, Bánságól, Erdélyből származnak, de a fotók ennél sokkal nagyobb régiót ölelnek fel, mivel többek között németországi, franciaországi tájakkal, épületekkel, emberekkel is találkozhatunk rajtuk keresztül – mondta Ilonczai Zsolt, akitől azt is megtudtuk, hogy a kiállítás anyaga fotóalbum formájában is megjelent.

A kiállítás az MTTK-ban tíz napig látogatható, és ezt követően Magyarországra utazik. A tervek szerint a jövő év elején ismét Vajdaságba, Zentára látogat a tárlat.