2024. március 29., péntek

Szabadkán is rekordokat dönt a légszennyezettség

A szerbiai városokat napok óta a világ legszennyezettebb városai közé sorolják, olykor veszélyesnek minősítvén a levegőt

Belgrád az AirVisual portál adatainak értelmében globális szinten ma reggel ismét a dobogós harmadik helyen végzett légszennyezettség szempontjából. A szerbiai fővárost az indiai Delhi és a pakisztáni Lahor előzték meg. A későbbi, kora délutáni mérések értelmében Belgrád az ötödik helyen végzett. Az említett honlap Belgrád vonatkozásában azt is kiemeli, hogy Belgrád környékén nagy számú tüzet regisztráltak. Ehhez kapcsolódóan érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt napok sajtóértesülései és a polgárok közösségi oldalakon olvasható bejegyzései értelmében a főváros környékén napok óta ég a Vinča hulladéklerakó, de a tarlótüzek is füstbe borítják a várost.

A szerbiai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint Szabadkán és Újvidéken szinte ugyanolyan mértékű a légszennyezettség, mint Belgrádban. Az ügynökség a nagyon szennyezett kategóriába sorolta az említett városokat, utóbbi kategória pedig a légszennyezettség legmagasabb mértékét jelöli. Az N1 tv értesülései szerint a szóban forgó városokban elsősorban az úgynevezett PM10-részecskék haladják meg az egészség szempontjából elfogadható mennyiséget.

Bizonyos nemzetközi besorolások értelmében az említett városok levegőminőségét java részt az egészségtelen az érzékeny csoportok számára, továbbá az egészségtelen, a nagyon egészségtelen és a veszélyes kategóriák valamelyikébe sorolják, naptól, vagy napszaktól függően. Az ezt a besorolást alkalmazó waqi.info honlap délelőtti adatai szerint Belgrádban és Szabadkán is egészségtelennek minősült a levegő, ám mivel ezen a honlapon elérhetőek a korábbi adatok, az is kiderült, hogy például vasárnap késő délutántól hétfő kora hajnalig Belgrádban és Szabadkán a levegő nagyon egészségtelennek, míg olykor veszélyesnek minősült.

A Köztársasági Hidrometeorológiai Intézet szerint a következő napokban az időjárás változásának okán a légszennyezettség is valamelyest csökken, elsősorban annak köszönhetően, hogy feltámad a szél.