2024. április 25., csütörtök

Kishegyes 250

Bemutatták a Kishegyes újratelepítésének évfordulójára megjelenő kötetet

Péntek este a kishegyesi Tűzoltóotthonban került bemutatásra a helyi Szó-Beszéd lap gondozásában megjelent Kishegyes 250 című kötet. A könyv annak állít emléket, hogy 250 évvel ezelőtt Békésszentandrásról újratelepítették a török miatt elnéptelenedett falut. Kishegyesi írók, költők és publicisták írásai találhatók meg benne, emellett gazdagon illusztrált archív és napjainkban készült fényképekkel.

A bemutatón a nagyszámú közönségét először Csőke Márk, a kötet szerkesztője és grafikai szerkesztője köszöntötte. Csőke beszámolt a könyv létrejöttének apropójáról, körülményeiről, valamint annak tartalmáról. A szerkesztő mellett felszólalt a könyv három szerzője is, mindhárman írásaikat mutatták be. Papp Imre, lapunk nyugalmazott újságírója a rendszerváltás időszakáról beszélt, Sándor István, a kishegyesi községi tanács tagja a falu közügyeit foglalta össze az elmúlt 20 évre vonatkozóan, Fülöp Valentin, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója pedig az iskola történetével foglalkozott az 1770-es év, vagyis a kishegyesi oktatás kezdete óta. A szerzők után Kubik Szintia felolvasta Vigh Rudolf, Lakatos János pedig Németh István írását a kötetből.

A könyvbemutató után a közönség megtekinthette a Kishegyes régen és ma című fényképkiállítást, amely a Kovács Balázs és Lakatos János által készített fénykép-kollázsokból állt össze.