2024. április 20., szombat

1956 a mi közös ügyünk

Tornyoson a helybéli Herőce Művelődési Egyesület és a tornyosi helyi közösség közösen rendezett 56-os emlékünnepséget. Elsőként Homolya Gizella üdvözlő szövegét követően Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere méltatta az 1956-os forradalom hőseit.

Fotó: Horváth Zsolt

Fotó: Horváth Zsolt

– Az 1956-os forradalom történelmünk azon ritkán ismétlődő pillanatai közé tartozott, amikor szinte az egész ország egy emberként, egy közös ügyért lépett fel. Minden résztvevő úgy érezte, hogy történelmet ír, és valóban azt tették – ecsetelte beszédében a községi elöljáró, majd pedig kiemelte, hogy 1956 októbere a döntések és a tettek, a terror és az elnyomás elleni küzdelem hónapja volt. Sokan életüket adták a nemzetért, a hazáért, a becsületért és a tisztességért, de megmutatták és bebizonyították a világnak, hogy egy kis nép is képes lehet a csodákra, ha megelégeli a félelmet, a megaláztatást és a kiszolgáltatottságot. Czegledi egyben rámutatott, hogy 1956 öröksége és döntése nemcsak erőt ad nekünk, hanem felelősséget is jelent ahhoz, hogy a magunk helyén és a lehetőségeinkhez mérten küzdjünk a mindennapok nehézségeinek legyőzéséért, községünk és nemzetünk felemelkedéséért, és talán a nemzeti ünnepeinken érezzük igazán, hogy a magyarságunkat csak közösségben, egymásra figyelve, egymásból erőt merítve tudjuk megélni. Abban a közösségben, amelynek a javára és a jövője érdekében hozzuk meg mi is a döntéseinket.

A polgármester ünnepi beszéde után a helyi hagyományőrző egyesületek produkciói mellett számos fiatal és zeneiskolás növendék is fellépett.

A helyi közösség vezetősége és a községi képviselők mellett a megemlékezés vendége volt Pásztor Bálint, a VMSZ köztársasági parlamenti frakcióvezetője is.