2024. március 28., csütörtök

Templombúcsú Bezdánban

Nincs nagyobb ünnep manapság egy falu számára a búcsúnál.

A külföldön dolgozók hazajönnek, az üres házak újra megtelnek, rég nem látott barátok és rokonok ölelkeznek össze, a templom pedig színültig megtelik. Így van ez Bezdánban is, ahol vasárnap ünnepelték meg a Szent Simon és Szent Júdás Tádé apostoloknak szentelt római katolikus templom búcsúját. A szentmisét ft. Zélity Mihály helyi plébános és a nyugdíjba vonulását követően szülőfalujába visszaköltözött ft. Sztrikovits János dersi prépost szolgáltatta.

– Simon és Júdás Tádé a templomunk védőszentjei. Őket azért választotta a nép, mert október végén már kész minden munka a határban. A búcsú nemcsak búcsú volt régen, hanem egy alkalom, hogy megköszönjük az istennek mindent, amit a földől kaptunk – hangzott el a szentbeszédben.

Az atya érdekességként megjegyezte, hogy Bezdán különleges falu, ugyanis minden más településen a templom a falu közepén található, míg itt a település szélén.

– A falu központjában a Szentháromság kápolna áll, ami sokkal öregebb, mint a templom – mondta.

Ha már a falu újra megtelt, a Vajdasági Magyar Szövetség helyi ifjúsági szervezete élt a lehetőséggel, és egy egész hétvégés bulit szervezett.