2024. március 28., csütörtök

Pályaorientáció

Iskolaválasztás az általános iskolában

A pályaválasztás olyan kérdés, amelyről nem elég nyolcadikban elkezdeni gondolkodni. Természetesen nem kell döntést hozni már születéskor, bár vannak szülők, akik az álmaikat a gyerekeik munkában elért sikerében próbálják megvalósítani. Ugyan nem hoznak konkrét döntést, hogy melyik egyetemen kell doktorálnia a csemetéjüknek, de minden erejükkel egy általuk elképzelt vízió felé lökdösik őket, amely sokszor nem áll kapcsolatban a gyerek igényeivel és képességeivel sem. Azonban, ha döntést nem is hozunk, a pályaválasztást és az iskolaválasztást nem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Ha megnézzük az iskolai tanterveket, akkor láthatjuk, hogy már első osztályban szó van a különböző foglalkozásokról. Korábban az óvodások előszeretettel szirénáznak, mert tűz ütött ki a légóépítményben, vagy a plüssmackó vár sürgős orvosi beavatkozásra. Valójában a gyerekek már nagyon hamar elkezdenek a pályaválasztáson gondolkodni, és többnyire határozott válaszuk van arra a kérdésre, hogy mi leszek, ha nagy leszek. Orvos, tűzoltó, rendőr, óvó néni, boltos. Vagyis, egyrészt amikkel találkozik a mindennapjaiban, másrészt, amit a mesékből vonzónak talál. Ebből alakul majd ki később a konkrét választás, amely sokszor köszönőviszonyban sincs az ovis vágyakkal, de ezt a korai elképzelést nem szabad komolytalanul értelmeznünk. Nagyon fontos eleme a gyerekek fejlődésének, az önismeretüknek. Ilyenkor nem szabad, sőt káros fölvilágosítani a gyereket, hogy hogy lennél már repülőgép-pilóta, amikor nem mersz fölmászni a fára sem. A gyerekek vágyainak, elképzeléseinek elfogadásával, elismerésével biztosítjuk azt a lelki stabilitást, amely során később önismereten alapuló, érett döntést lesz képes hozni a pályaválasztással kapcsolatban.

Kicsit később a gyerekek már nem annyira elrugaszkodottak a valóságtól: inkább olyan foglalkozást képzelnek el maguknak, amit a családtagjaik vagy a számukra közel álló személyek végeznek. Kamaszkortól aztán lassan a saját elképzelésük szerint kezdenek gondolkodni, bár megfelelő önismeret híján sok olyan tényezőt nem vesznek fontolóra, amely jelentős. Egy tinédzser számára viszont nagy munka megfelelő önismeretre szert tenni, hiszen személyisége most van kibontakozóban. Vagyis, sok segítségre van szüksége, hogy a pályaválasztása eredményes legyen.

Az iskolai munka során a felsőbb osztályokban az osztályfőnökök nagyobb hangsúlyt fektetnek a pályaorientációra és a megfelelő középiskola kiválasztásnak elősegítésére. Szerveznek alkalmakat, amikor egy-egy volt diákjuk számol be az általa választott iskoláról, vagy meghívnak olyan személyeket az osztályfőnöki órára, akik bemutatnak egy-egy foglalkozást. Műhelymunka keretein belül a diákoknak lehetőségük van jobban megismerni azokat a készségeiket és képességeiket, amelyek elősegítik a sikeres iskolaválasztást, illetve információkat kaphatnak a különböző középiskolákról. Nagyon fontos, hogy a szülők is informálódjanak, bizonytalanság esetén pedig konzultáljanak a megfelelő személyekkel, akik segítséget tudnak nyújtani, akár tanácsadás formájában. A megfelelő középiskola kiválasztására nincsen recept. Mindig egyéni döntést kell hozni, és akkor sem szabad megijedni, ha kiderül, hogy mégsem választottunk jól. Ma már viszonylag jól átjárhatóak a különböző középiskolák, tehát ha menet közben kiderül, hogy mégse felel meg valami miatt, akkor nem késő másikat keresni. Azon se szabad idegeskedni, ha több évet tölt a középiskolai oktatásban a gyerek, mert mondjuk az iskolaváltás során évet ismétel – sokszor ez sokkal jobb megoldás, mint ha egy év alatt két évfolyamot kell neki átvennie, hogy a korosztályával haladhasson. Egy-két év egy életpálya alakulása szempontjából teljesen lényegtelen, senkit nem ér hátrány, ha egy évvel később fejezi be a tanulmányait. Téves döntés esetén is egyénileg kell mérlegelni, hogy mi a legjobb az adott személynek. Ugyanúgy, ahogy nem azt a szakirányt jó választani, amit a legjobb barát, hasonlóan az iskolaváltásnál is mindig az érintett személy lehetőségeit, személyiségét kell figyelembe venni. Így talán biztosabban hozunk helyes döntést.