2024. március 29., péntek

Szívből és lélekből

Chanda Rule, Kirk Lightsey és Bojana Stamenov is felléptek az idei Jazziken

A Jazzik nemzetközi dzsesszfesztivál fennállásának jubiláris tizedik évét ünnepelték a napokban Szabadkán a jazzkedvelők. A rendezvénysorozat kétnapos volt, csütörtökön és pénteken zajlott. A koncertekre a szabadkai Gyermekszínházban került sor. Első nap a szerbiai Bojana Stamenov Quintet, a másodikon pedig az amerikai, ausztriai, szerbiai Chanda Rule Quintet lépett fel. Mindkét este fergeteges koncertben lehetett része a közönségnek, így teljesült a szervezők tavaly megfogalmazott vágya, hogy a kerek évfordulót méltóképp ünnepeljék meg, örömet okozva a dzsesszrajongóknak.

Pénteken a Jazzik a Chanda Rule Quintet fellépésével ért véget. Az együttest Chanda Rule énekesnő mellett Thomas Kugi szaxofonos, Wolfram Derschmidt nagybőgős, Dušan Novakov dobos, valamint a legendás hírű, nyolcvankét éves Kirk Lightsey amerikai jazz-zongorista alkotta. Chanda Rule életrajzából egyebek közt megtudhattuk, hogy gospel zenei gyökerekkel rendelkezik, a lelkét a soul érintette meg, a szíve pedig a jazzé. A kivételes hangi adottságú énekesnő arra buzdította a közönség soraiban ülőket, hogy lazuljanak el, adják át magukat a ritmusnak és érezzék a zenét.

Első nap a sztárvendég Bojana Stamenov volt, aki 2015-ben Szerbiát képviselte Bécsben, az Eurovíziós Dalfesztiválon. Az énekesnő ezúttal a Bunford Gábor szaxofonos, Aleksandar Banjac zongorista, Ištvan Mađarić basszusgitáros és Goran Evetović dobos alkotta formációval lépett színpadra, de csatlakozott hozzájuk Zoran Dukić is. Bojana Stamenov ismert dalokat énekelt, egyebek közt az A Natural Womant, a Caravant, a Somewhere Over the Rainbowt és a Kisst, végül pedig gitárt ragadott, a színpadra hívta a testvérét, Tijanát, és együtt előadtak egy Janis Joplin-dalt. A koncert végére a közönségből szinte mindenki felpattant a helyéről és elkezdett táncolni.

A fesztivál mindkét napján felléptek a szabadkai Zeneiskola dzsessztanszakos növendékei is, hiszen a Jazzik fontosnak tartja, hogy megmutatkozási lehetőséget nyújtson a fiataloknak. Az oktatásra is nagy figyelmet fordít, így a sztárvendégek előadásokat is tartottak az iskolában.

A rendezvénysorozatot ezúttal is a Jazzik egyesület szervezte, a művészeti igazgató Bunford Gábor, a végrehajtó producer Sanja Bunford volt, a támogatók pedig az Amerikai Egyesült Államok belgrádi nagykövetsége, valamint Szabadka Város.