2024. március 28., csütörtök

A vígjátékok estéje

Megtartották a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát

Vasárnap este rendezték meg a Kortárs Vajdasági Szerzők Felolvasószínházát a szabadkai Danilo Kiš Ifjúsági Klubban. Az eseményre a szabadkai Népszínháznak a délvidéki magyar színjátszás napja alkalmából szervezett programsorozata keretében került sor. Bemutatták az idei drámapályázat két nyertes alkotását. A zsűri tagjai László Sándor, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára, színész-rendező, Körmöci Petronella, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának társulatigazgatója, színésznő, valamint Brestyánszki Boros Rozália dramaturg voltak. Döntésük értelmében az idei drámapályázatot Baráth Katalin Anyáskodók és Rókus Zoltán Tyúklétra avagy mi csorog a nyakunkba című drámái nyerték.

Brestyánszki Boros Rozáliától megtudhattuk, hogy az idén tizenegy pályamunka érkezett a drámapályázatra.

– A döntést pontozással a legegyszerűbb meghozni. A zsűri tagjai minden munkát külön pontoztak. Természetesen voltak eltérések, de az első két helyezett tekintetében nem volt kétségünk. A drámapályázat győztes munkáinak változatos utóélete van. Több esetben fordult elő, hogy Magyarországon és Vajdaságban is bemutatásra kerültek akár nagyszínpadon, akár felolvasószínházi keretek között. A Nyílt Fórum éves kiadásaiban két alkalommal is megjelentek a szerzők művei. Az idén nagyon változatos munkák érkeztek. Örülök neki, hogy az idén első alkalommal egy zenés előadást mutatunk be – nyilatkozta Brestyánszki Boros Rozália.

Elsőként Baráth Katalin Anyáskodók című drámáját láthatta a közönség. Az előadást Siflis Anna rendezte, a szereplői pedig Dékány Máté, Mezei Zoltán, Nyári Ákos, Pámer Csilla, Ralbovszki Csaba, Rókus Zoltán, Szilágyi Nándor és Vicei Natália voltak.

– Általában történelmi témák érdekelnek. Ez egy vígjáték, amely 1956-ban játszódik. Mindig próbálok komoly drámákat írni, de nem sikerül. Az 1956-os forradalom, a menekülés és az erőszak nagyon súlyos kérdések. Írás közben a karaktereim elkezdenek vicceseket mondani, és így a komoly témák groteszkké válnak. A felolvasószínházi forma azért jó, mert látom, hogy reagál a közönség – mondta Baráth Katalin.

Ezután Rókus Zoltán Tyúklétra avagy mi csorog a nyakunkba című előadását mutatták be. A darabot Fülöp Tímea rendezte, a szereplői Ambrus Richárd, Baráth Attila, Dedovity Tomity Lea, G. Erdélyi Hermina, Greguss Lea, Hajdú Tamás, Kalmár Zsuzsa, ifj. Kucsera Géza, Nešić Máté, Pálfi Ervin, Pesitz Mónika és Milan Vejnović voltak.

– A történet egy faluban játszódik. Néhány fiatal hazatér külföldről. Az elején mindenki úgy tudja, hogy ők függetlenek egymástól, ám a végén kiderül, hogy nem teljesen így van. A céljuk, hogy megvásároljanak egy házat. Ebben sokan akadályozzák őket. A darabban vannak olyan karakterek, akik a valóságban is léteznek. Az egész dráma úgy van felépítve, hogy szituációk és akciók vannak benne. Saját tapasztalatokból és hallott információkból raktam össze – szögezte le Rókus Zoltán.

Ezt követően vitaest keretében beszélgettek a két előadásról. A moderátor Szerda Zsófia, a vitaindítók pedig Hernyák Zsóka és Lénárd Róbert voltak.