2024. március 29., péntek

Még nem vonultak ki teljesen a "terroristák" Észak-Szíriában a határ menti sávból

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter hétfői ankarai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Törökország által terrorszervezetként kezelt Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia az érvényben lévő tűzszüneti megállapodás közelgő lejárta ellenére még nem vonult ki teljesen Északkelet-Szíriában a határ menti sávból.

A tárcavezető jelezte: amennyiben az YPG kedden helyi idő szerint 18 óráig (magyar idő szerint 16 óráig) nem vonul ki az Eufrátesz folyótól az iraki határig húzódó 444 kilométer hosszú és 30 kilométer széles sávból, a területet a török hadsereg "tisztítja meg a terroristáktól".

Cavusoglu leszögezte: az, hogy Törökország az északkelet-szíriai hadműveletben szünetet tart, nem azt jelenti, hogy semmit nem tesz azokkal a "terroristákkal", akik mégis a térségben maradnak.

A török diplomácia vezetője közölte, hogy ugyan vannak olyan YPG-fegyveresek, akik már elhagyták a területet - amit a szíriai kormányerőktől és Oroszországtól származó információk is megerősítenek -, de azt még nem lehet mondani, hogy mindannyian kivonultak onnan.

Cavusoglu végül jelezte: Oroszországból katonai küldöttség érkezik Törökországba, hogy a két fél átbeszélje mind az YPG visszahúzódásának helyzetét, mind a 10 kilométeres mélységben tervezett közös északkelet-szíriai járőrszolgálat ügyét.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított hadműveletet Északkelet-Szíriában. Az offenzíva elsődleges célpontja az YPG, amely Ankara szerint a Törökországban tevékeny Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szakadár terrorszervezet szíriai szövetségese, és ezért nemzetbiztonsági fenyegetést jelent rá déli határa mentén.

Október 17-én amerikai-török megállapodást kötöttek a török műveletek 120 órás szüneteltetéséről, s ennek értelmében a kurd milíciának öt napon belül ki kellett vonulnia a térségből. A tűzszünet múlt keddi lejárta előtt Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök október 22-én Szocsiban újabb, 150 órás tűzszünetről állapodott meg, megerősítve ugyanakkor, hogy a kurd milíciának teljesen ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból - beleértve nyugaton Tell-Rifát és Manbidzs városát is. A memorandum értelmében múlt szerda óta vonulnak be Északkelet-Szíriába a török hadművelet övezetén kívül a szíriai kormányerők és a Damaszkusszal szövetséges orosz katonai rendőrség alakulatai, hogy tíz kilométer mélységben ellenőrzésük alá vonják a határt, és segítsék a kurdok kivonulását. A tervek szerint a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakítandó biztonsági sávban orosz és török alakulatok közösen fognak járőrözni, Kámeslíje város kivételével.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat október 20-án azt már közölte, hogy a szíriai kurd harcosok kivonultak a török határ mentén fekvő Rász al-Ainból. Kino Gabriel, az YPG vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű kurd-arab fegyveres koalíció szóvivője még aznap megerősítette: a kivonulást a kurdok a fegyvernyugvásról szóló megállapodás részeként hajtották végre.

Egy héttel később a török védelmi minisztérium vasárnap arról tájékoztatott, hogy az YPG "terroristái" tüzet nyitottak felderítést, valamint megfigyelést végző török katonákra Rász el-Ain térségében, és az incidensben egy török katona meghalt, öt pedig megsebesült.