2024. március 29., péntek

Megölték a világ legkeresettebb terroristáját

Abu Bakr al-Bagdadival, az Iszlám Állam vezetőjével szíriai rajtaütésen végeztek

„Abu Bakr al-Bagdadi halott” – közölte tegnap Washingtonban Donald Trump amerikai elnök az Iszlám Állam (IÁ) vezetőjének meggyilkolásáról szóló hírt. A világ legkeresettebb terroristavezérét a bejelentés előtt néhány órával ölték meg amerikai elitkatonák Északnyugat-Szíriában.

A 48 éves Al-Bagdadi likvidálásával kapcsolatban Trump megjegyezte: katonái nagyszerű munkát végeztek, egyikük sem sebesült meg. A nyolc helikopterrel támogatott 1,5–2 órás rajtaütésben több terroristával is végeztek. Az épületben al-Bagdadi mellett 11 gyermek is volt, de őket épségben kimentették.

Trump elmondta: a helyszínen fontos dokumentumokat találtak az IÁ további terveiről. Az irakiaknak, a kurdoknak, a törököknek és az oroszoknak és a szíriaiaknak pedig megköszönte a rajtaütéshez nyújtott hírszerzési és információs segítséget. Moszkva kétkedve fogadata az IÁ-vezér likvidálásának hírét.

A kommandósok állítólag Idlíb körzetében, Barisa településen hajtották végre az akciót egy épület ellen, amely az IÁ-főnök rejtekhelyeként szolgált. Al-Bagdadira 2015-ben is lecsaptak (amerikai harci gépek), de akkor sebesüléssel túlélte a támadást. Egy évvel később 25 millió dollár vérdíjat tűzött ki a fejére az Egyesült Államok.