2024. április 18., csütörtök

A jobboldali pártok győztek az umbriai választáson Olaszországban

Az eredmények csaknem teljes összesítése alapján a Liga vezette jobboldal jelöltje nyerte az Umbriában vasárnap tartott tartományi választást több mint 57 százalékos eredménnyel.

Több szempontból is sikernek számít ez Matteo Salvini és a Liga számára. A párt által a tartomány élére jelölt Donatella Tesei egy hagyományosan baloldali, ötven éve "vörös fellegvárnak" tartott térségben szerzett jelentős többséget.

A Firenze és Róma között, az olasz csizma szárának közepén fekvő Umbriának a hetvenes évek óta kizárólag baloldali-balközép elnöke volt. Ez a legdélebbi régió, ahol az észak-olasz erőnek számító Liga saját elnökjelölttel tudott győzelmet aratni.
Ekkora előnyt a Liga leginkább derűlátó előrejelzései sem jósoltak. A balközép koalíció jelöltje, Vincenzo Bianconi húsz százalékponttal maradt le; 37 százalékot szerzett.
Matteo Salvini perugiai sajtótájékoztatóján történelmi eredményről, a demokrácia ünnepéről beszélt. Kijelentette, hogy a "jelentéktelen" Conte-kormány napjai meg vannak számlálva. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a kormány lemondását követelte, hangsúlyozva, hogy a jobboldal egymás után beveszi a többi tartományt, és "felszabadítja Olaszországot". Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke megjegyezte, Umbria bizonyította, hogy a jobbközépnek joga van a kormányzásra.
A szintén nem végleges eredmények szerint a pártok rangsorában a Liga 36 százalék fölött teljesített a májusi EP-választásokon elért eredményéhez hasonlóan. A FdI 10 százalék, az FI pedig 5 százalék fölött szerepelt.
A baloldali Demokrata Párt (PD) 22 százalék körül teljesített, ami jóval kevesebb a 2015-ös tartományi választásokon szerzett 35 százaléknál, de megfelel a PD jelenleg mért országos erejének.
Az országos szinten a PD-vel koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) tíz százalék alá zuhant Umbriában a négy évvel ezelőtt 14 százalékról. Ez a kormánypárt mindenkori legrosszabb eredménye. Nicola Zingaretti PD-főtitkár elismerte a vereséget.
Az M5S szűkszavúan úgy kommentált, hogy a PD-vel való választási szövetség nem hozta meg a várt eredményt. A tartományi választási kampánytól magát távol tartó, a PD-ből korábban kivált Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) vezetője szerint is tévedés volt a PD-M5S szövetség. Giuseppe Conte kormányfő közölte, hogy nem mond le, mert mint fogalmazott "hiba lenne most megállni".
A Corriere della Sera című lap úgy vélte, hiába az egyik legkisebb olasz tartományról van szó, Salvini csapást mért a kormányerőkre, ami csak növelte a belpolitikai bizonytalanságot.
Umbriában a szavazásra jogosult több mint 700 ezer választó 64,4 százaléka járult az urnákhoz, a 2015-ös 55,4-hez képest.
Legközelebb január végén Emilia Romagna és Calabria tartományban rendeznek választást. A jobboldal Umbriával 12-re emelte az általa vezetett régiók számát a húsz olasz tartományból.