2024. április 23., kedd

Készülhet az emlékmű!

A limáni szoboralkotás az 1944/45-ös áldozatok előtt tiszteleg majd

A városi képviselő-testület tavaly augusztusban megtartott ülésén a jelenlevők szavazattöbbséggel elfogadták a testület keretében működő művelődésügyi bizottság arra vonatkozó határozatjavaslatát, hogy a székvárosban a közeljövőben állítsanak fel egy olyan emlékművet, amely az 1944-ben és 1945-ben kivégzett, ártatlan újvidéki polgárokra emlékeztet majd.

A fehér márványkőből készülő emlékmű a Limán városrészben áll majd, az Ivo Andrić és az 1300 tizedes utca kereszteződésének közelében. Az alkotás alatt magyar, német és szerb nyelven lesz olvasható a szöveg, amely minden ártatlan áldozatról szól (Szeli Balázs felvétele)

A fehér márványkőből készülő emlékmű a Limán városrészben áll majd, az Ivo Andrić és az 1300 tizedes utca kereszteződésének közelében. Az alkotás alatt magyar, német és szerb nyelven lesz olvasható a szöveg, amely minden ártatlan áldozatról szól (Szeli Balázs felvétele)

A városi képviselő-testület legutóbbi, múlt heti ülésén a költségvetés módosításáról is szó esett. A Vajdasági Magyar Szövetség városi szervezetének támogatásával döntés született arról, hogy két új emlékmű kidolgozásának és felállításának a költségeit is magában foglalja a kibővített büdzsé. – A városi Nagyberuházási- és Telekrendezési Hivatal költségvetésében megjelent egy új tétel, a szöveg két emlékművet említ, ezek közül az egyik a limáni. Reméljük, hogy az év végéig megkötjük majd a szerződést Szilágyi László szobrászművésszel, és ő belekezdhet a munkába. Törvényes akadály tehát többé nincs, nincs olyan engedély, amelyet még csak ezentúl kellene megszerezni. Minden rendben van tehát, a kivitelezés előtt semmilyen akadály nem áll. Az új emlékművek felállításáról szóló határozat minden lépésének eleget tettünk, és a finansírozás kérdését is megoldottuk – hallottuk Kiss Gyula városi képviselőtől, aki egyúttal a képviselő-testület keretében működő művelődésügyi bizottság vezetője is. Nagyjából 1,7 millió dináros tételről van szó, az összeget – amely természetesen változhat még – egy előszámla alapján határozták meg. A pénz a művész munkadíját és az anyagbeszerzést fedezi. Az önkormányzat állja majd az új emlékmű környékének rendezését és az alapzat megépítését is.

Az említett ülésen a másik, megszavazott emlékmű a Kolo srpskih sestara egyik tagjának állít majd emléket, egy emléktábláról van szó.

A limáni emlékmű felállításának ötlete az újvidéki polgároktól ered, és a Vajdasági Magyar Szövetség székvárosi szervezetében fogalmazták meg indítvány formájában még 2014-ben. Az elképzelés megvalósulásának sikeréhez nagymértékben hozzájárultak a VMSZ önkormányzati, tartományi és köztársasági képviselői.

Jövőre tehát a hozzátartozók és a megemlékezők méltó módon helyezhetik majd el a kegyelet virágait. Pontos adat nincs, de a szakvélemények többsége arról tesz említést, hogy az 1944/45-ös vérengzéseknek 1600-an estek áldozatul, nagyjából 1300 nevet lehet beazonosítani.