2024. április 20., szombat

Támogatás egyetemistáknak

November közepéig lehet jelentkezni a községi felsőoktatási ösztöndíjpályázatra – A matematika, angol és a német szakosok számíthatnak kiemelt támogatásra

Topolya önkormányzata a 2019/20-as tanévre vonatkozóan is meghirdette ösztöndíjpályázatát azon felsőfokú tanulmányaikat folytató, szerbiai állampolgárságú hallgatók számára, akiknek bejelentett lakcímük van a község területén. Az idei támogatással kapcsolatban Kislinder Gábor községi elnök felhívta a figyelmet, hogy a kiemelt szakmák esetében a mesterhallgatók is jogosultak a községi ösztöndíjra, illetve kedvezőbb elbírálásban részesülnek.

Kislinder Gábor

Kislinder Gábor

- Az idén a matematikai, az anglisztikai és a germanisztikai alap-, illetve mester-tanulmányaikat folytatók részesülnek kiemelt hallgatói státusban Topolya községben. Ők 12 500 dinár havi juttatásra jogosultak. A többi alapszakon tanuló diák 5000 dinár juttatást kap a községtől a támogatói szerződés aláírását követően, illetve természetesen abban az esetben, ha teljesíti az előzetesen megszabott feltételeket – hangsúlyozta Kislinder Gábor, aki elmondta azt is, hogy a kiemelt havi juttatásra – az idejében elvégzett –  tanulmányuk végéig azok a hallgatók is jogosultak, akik az elmúlt években valamely hiányszakmának minősülő szak hallgatójaként egyszer már teljesítették ezen kategória feltételeit. Így a korábbi években Topolya kiemelten jutalmazta egyebek mellett az orvostudományi kar, a gépészeti és elektromérnöki kar diákjait, de a leendő szociális munkások is ebbe a kategóriába tartoztak. A községi elnök hozzátette, hogy amíg folytatják a tanulmányaikat, eredményeket mutatnak fel, addig számíthatnak Topolya támogatására a hallgatók.

 Az ösztöndíj odaítélésének alapfeltétele, hogy a hazai felsőfokú rendszerben 8-as tanulmányi átlagot mutassanak fel, külföldön pedig 4-est. Ez a feltétel nem vonatkozik a hiányszakmák hallgatóira, az ő esetükben nem játszik szerepet a tanulmányi átlag. A támogatásban egyébként azok a Szerbia területén államilag elismert vagy külföldön nemzetközileg is jegyzett karok II., III., és IV. éves hallgatók részesülhetnek, akik bolognai rendszerű alapképzés szerint végzik a tanulmányaikat. Továbbá ők már az első évfolyamtól számítva a mestertanulmányokig beadhatják a kérvényt.

A diákok jelentkezését november 15-éig várják a községi közigazgatás iktatójában, illetve a helyi közösségekben. A szükséges űrlapok, illetve a további jelentkezési feltételek letölthetők a www.btopola.org.rs honlapról.

– Amint aláírjuk az ösztöndíjasokkal a szerződéseket, és megteremtődnek a banki feltételek, a községi önkormányzat azon lesz, hogy minél hamarabb a hallgatók számlaszámára utalja a pénzt. Az elmaradt hónapokat egyszerre fizetjük ki, a korábbi évek gyakorlatával összhangban. A szerződéskötést decemberben ejtjük  meg a diákokkal, akik összesen 10 havi juttatásra jogosulnak – tette hozzá Kislinder.

Az elmúlt tanévben a hiányszakmának minősülő orvosi, gépészeti és elektromérnöki szakok hallgatói közül 12-en részesültek támogatásban, a község alapstúdiumokon tanuló egyetemisták közül pedig 88-an.