2024. április 26., péntek

A jeltelen koncentrációs tábor

Közvitán a zimonyi Staro Sajmište Emlékközpont törvénytervezete

A közeljövőben Zimonyban emlékközpont épül, amely a Régi Vásártérnél lévő koncentrációs tábornak állít emléket. Jelenleg az emlékközpontról szóló törvénytervezet közvitája van folyamatban. Tegnap tartották meg a második közvitát a szabadkai Zsinagógában. Az elsőnek Kragujevac adott otthont. A törvénytervezet lényegét az esemény előtt megtartott sajtótájékoztatón Igor Jovičić, a törvénytervezetet kidolgozó munkacsoport elnökhelyettese ismertette.

Tatjana Bojić Jurić és Igor Jovičić ismerteti a törvénytervezetet (Gergely Árpád felvétele)

Tatjana Bojić Jurić és Igor Jovičić ismerteti a törvénytervezetet (Gergely Árpád felvétele)

– A törvénytervezet legfőbb célja, hogy megalapítsuk a Staro Sajmište Emlékközpontot, mint egy köztársasági szintű kulturális intézményt, amely ápolni fogja a belgrádi Régi Vásártérnél lévő náci koncentrációs tábor áldozatainak emlékét. Valójában itt két táborról van szó, a zimonyi zsidó táborról és a zimonyi gyűjtőtáborról. Sikerült olyan megoldást találnunk, hogy két múzeum tudjon működi egy kulturális intézmény keretében. Az emlékközpont legfőbb feladata az lesz, hogy begyűjtse, rendezze és kiállítsa a táborokra vonatkozó anyagokat, valamint muzeális, kutatói, oktatói és kiadói tevékenységet folytasson. Fontos kiemelni, hogy a folyamatba az áldozatok képviselőit is bevontuk – nyilatkozta Igor Jovičić.

Szabados Róbert, a Szerbiai Zsidó Hitközségek Szövetségének elnöke elmondta, hogy a zimonyi zsidó tábor 1941 és 1942 között működött, majd 1942-től 1944-ig a rendszer vélt ellenségeit zárták ide, mivel ekkora már az ott lévő zsidó foglyokat kivégezték. A táborokban az áldozatok számát 17 és 20 ezer főre becsülik.

A közvitán az egybegyűlteket Szabados Róbert köszöntötte, aki felhívta a figyelmet, hogy a Régi Vásártéren lévő koncentrációs tábor az egyetlen olyan koncentrációs tábor az ország területén, amelynek a helye nincs megjelölve, és ott semmilyen emlékmű nem őrzi az áldozatok emlékét. A törvénytervezet Igor Jovičić és Tatjana Bojić Jurić, a törvénytervezetet kidolgozó munkacsoport tagjai ismertették. Tatjana Bojić Jurić elmondta, hogy a törvénytervezettel kapcsolatban az észrevételeket a zakonstarosajmiste@kultura.gov.rs e-mail-címen is várják. Végül Bunford Tivadar, a Zsinagóga Alapítvány igazgatóbizottságának elnöke örömét fejezte ki, hogy a közvitának a felújított Zsinagóga adhatott otthont. A közvita november 1-jéig tart.