2024. március 28., csütörtök

Stabil gázellátás a fűtési idényben is

Folyamatosan növekszik a gázművek felhasználóinak száma

Az elmúlt időszakban Vajdaság-szerte igazi későnyári hőmérsékletet tapasztalhattunk, viszont a meteorológusok előrejelzései szerint a jövő hét elején megérkezik a lehűlés, és vele együtt a fűtési időszak is megkezdődik. A különböző fűtési módok közül a szakemberek szerint a gázfűtés a legtisztább, és egyre több szabadkai család dönt úgy, hogy ezt a fűtési módon választja.

A Szabadkai Gázművek Kommunális Közvállalat szolgáltatásait jelenleg több mint 9500 háztartás veszi igénybe. Lapunk kérdéseire Ződi Ildikó, a közvállalat igazgatója válaszolt.

Gergely Árpád illusztrációja

Gergely Árpád illusztrációja

Mint megtudtuk, a téli hónapokban a gázfogyasztás a háztartások esetében akár a tízszeresére is növekedhet. Míg júliusban alig 200.000 köbméter gázt fogyasztanak a polgárok, addig például 2017 januárjában több mint 3,5 millió köbméter volt a fogyasztás, tekintettel arra, hogy az egész januári hónapban kimondottan hideg volt. A fogyasztás növekedése mindazonáltal nem jelent problémát az ellátás szempontjából. A gázművek esetében a magánfogyasztók száma, mint már említettük, több mint 9500, és ez a szám folyamatosan növekszik, ugyanakkor az ipari felhasználók száma is egyre nagyobb. Az érdeklődés töretlen a szolgáltatás iránt, így a jövőben a felhasználók számának további növekedésére van kilátás.

Ami a gázárakat illeti a magánfogyasztók kategóriájának esetében annak meghatározása az Energetikai ügynökség hatáskörébe tartozik, és 2016 óta nem változott. Az igazgatónőtől megtudtuk azt is, hogy Szabadka polgárai kevés kivételtől eltekintve, továbbra is rendszeresen törlesztik az elhasznált gáz mennyiség ellenértékét. Ha nagyobb elmaradást tapasztalnak, a fogyasztók fizetésre való felszólítást kapnak, és ha nem tesznek eleget kötelezettségüknek, a gázművek lekapcsolja őket a rendszerről és megteszi a törvényben meghatározott lépéseket. Az ipari fogyasztóknál is hasonló a helyzet. Ugyanakkor a szabadkai gázművek a tartozások megfizettetése érdekében megegyezés alapján úgynevezett költség átütemezést vagy részletre való törlesztést hagyhat jóvá az ipari fogyasztóknál.
A szabadkai gázműveknek az idén három nagyobb beruházást sikerült megvalósítania. A Korzón és a környező utcákban összesen 860 méternyi gázvezetéket fektettek le. Ezen beruházás összértéke 3,3 millió dinár volt, és ennek köszönhetően 120 magánfogyasztó és 15 üzleti fogyasztó csatlakozhat a hálózathoz. Emellett a Bikovói úton 600 méter hosszúságban épült ki gázhálózat, ami egy 960.000 dinár értékű beruházás, és 40 épület csatlakozhat majd rá. Palicson a József Attila, a Prežihov Vorenc és a 49. Új utcában, valamint a Horgosi úton épült ki a gázvezeték összesen 2400 méter hosszúságban. Ez utóbbi beruházás értéke 4,6 millió dinár, és körülbelül 100 fogyasztó gázhálózatra való csatlakozását teszi lehetővé.