2024. április 20., szombat

Kezdődik az avarelhordás

Az idén is folyatódik a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösségek sikeres akciója – A községi kommunális közvállalat ingyen elszállítja a szabályosan kihelyezett avart

A Komunál Közvállalat Kishegyes, valamint a kishegyesi és a bácsfeketehegyi helyi közösség az idén is megszervezte az avarelhordási akciót, amelyet mindkét településen már évek óta megszerveznek, és igen népszerű a lakosság körében. A kommunális közvállalat munkásainak nagyobb mennyiségű levelet kell elszállítani, ami a korábbi években némi csúszáshoz is vezetett. Ettől függetlenül a szabályosan kihelyezett avart minden esetben elszállították.

A fáknak nagyrészt még zöld a lombkoronájuk, de a levélhullás már elkezdődött (Fotó: Lakatos János)

A fáknak nagyrészt még zöld a lombkoronájuk, de a levélhullás már elkezdődött (Fotó: Lakatos János)

A lehullott falevélből kiváló komposzt készíthető, de kevesen komposztálnak, ezért hosszú éveken keresztül komoly gondot okozott az avar égetése mind Kishegyesen, mind Bácsfeketehegyen. Az utcákon kupacba gyűjtött leveleket esténként meggyújtották, a füst pedig nem szállt fel a nyomott őszi időjárás miatt. Az avarégetés nemcsak környezetszennyező, de értelmetlen és tűzveszélyes is. Épp ezért a két helyi közösség néhány évvel ezelőtt úgy döntött, hogy megszervezi az ingyenes avarelhordást. Az akció kezdettől fogva nagy népszerűségnek örvend, és egyre többen élnek a lehetőséggel. Ez egyben azt is jelenti, hogy szinte teljesen sikerült visszaszorítani a levelek égetését. Mindkét faluban már csak elvétve lehet látni füstölgő levélkupacokat. Ennek tükrében elmondható, hogy igen sikeres akcióról van szó.

Az idén egy kicsit később kezdődik az avar elhordása, mint a korábbi években, de egészen november végéig eltart az akció. Nagyon fontos tudni, hogy csak a zsákokba gyűjtött száraz leveleket szállítják el az utcáról. Ha valaki nem megfelelő módon gyűjti össze és rakja ki (pl. kupacot formál az avarból az út szélén), annak nem szállítják el a háza elé kihelyezett avart. Kishegyes településen a Komunál Közvállalat hétfőnként szállítja el a száraz levelet.

Az avarelszállítási akció kivitelezője a Komunál Közvállalat Kishegyes, és a kishegyesi helyi közösség és a bácsfeketehegyi helyi közösség anyagi támogatásával valósul meg. A száraz levelek elszállítása a polgárok számára teljesen ingyenes.

Kishegyesen az első avarelszállításra október 28-án kerül sor, és egészen november 25-éig minden hétfőn élni lehet ezzel a lehetőséggel. Bácsfeketehegyen az akció október 31-én, csütörtökön kezdődik, majd péntekenként fog zajlani. Ez azt jelenti, hogy a közvállalat november 8-án, 15-én, 22-én és 29-én szállítja el a száraz leveleket.