2024. március 29., péntek

Helyhatósági választások kezdődtek Bulgáriában

Megkezdődtek a helyhatósági választások vasárnap reggel Bulgáriában, ahol mintegy 6,2 millió szavazásra jogosult állampolgár adhatja le voksát 59 párt és hét pártkoalíció 36 251 jelöltjére.

A polgármesteri tisztségre a fővárosban, Szófiában regisztrálták a legtöbb jelöltet, 17-et, az ország második legnagyobb városában, Plovdivban pedig 14-et.

A legjelentősebb küzdelem a polgármesteri tisztségért Szófiában várható, ahol a Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) kormánypárt jelöltje, Jordanka Fandakova a negyedik polgármesteri mandátumáért száll versenybe. Legjelentősebb vetélytársa az ellenzéki Bolgár Szocialista Párt (BSZP) és számos más párt jelöltje, Maja Manolova lesz.

Amennyiben a jelölt az első fordulóban összegyűjti a leadott szavazatok több mint 50 százalékát, akkor nem tartanak második fordulót. Abban az esetben, ha senki sem szerez abszolút többséget, akkor a november 3-án tartják a második fordulót, amelyen azonban már csupán a két legtöbb szavazatot megszerző jelölt indul.

A bolgár civil szervezetek mintegy kétezer megfigyelőt regisztráltak a választások tisztaságának felügyeletére. A választási helyiségek rendjét és biztonságát a rendőrség 14 ezer munkatársa szavatolja.
A 2015-ben tartott helyhatósági választásokon a választási aktivitás 40,83 százalékos volt, Szófiában 17,89 százalékos. Akkor a GERB egyértelmű győzelmével zárultak a helyhatósági választások, a konzervatív kormánypárt az ország 27 legnagyobb településéből 22-nek nyerte el a vezetését, közte a fővárosét, Szófiáét és Plovdivét.