2024. április 19., péntek
ÚJABB BONYODALMAK A BREXIT-SZAPPANOPERÁBAN

Halasztás, választás, és ki tudja mi még

Johnson hétfőn előrehozott választás kiírást kezdeményezi – Brüsszel rábólintott a halasztásra, de...

Tovább dagad a gubanc a Brexit körül – foglalhatnánk dióhéjba a friss fejleményeket, amelyek után csak az a biztos, hogy semmi sem biztos.

Az uniós tagállamok kormányai pénteken ugyan megállapodtak, a Brexit határidejének újabb halasztását célzó brit kérelem jóváhagyásáról, de hogy mekkora időtartamú hosszabbításról van szó, nem tudni. Erről a tervek szerint jövő hét elején határoznak, azt követően, hogy a brit parlamentben szavaznak az előrehozott parlamenti választás kiírását célzó indítványról.

Az előrehozott választások lehetőségét csütörtökön este Boris Johnson kormányfő „pendítette meg”, majd a kabinetminiszter is megerősítette. Eszerint hétfőn az alsóházban előrehozott parlamenti választás kiírását kezdeményezi majd a kormány, és még aznap szavazhatnak is erről a javaslatáról. Johnson az előrehozott választást karácsony előtt két héttel szeretné megtartani.

A konzervatív párti kormányfő a csütörtöki kabinetülés után azt mondta: ha a parlamenti képviselők több időt akarnak a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás elbírálására, ezt megkaphatják, de akkor bele kell egyezniük a parlamenti választások kiírásába.

Johnson arra utalt, hogy a képviselők kedden, második olvasatban, vagyis az általános vita után megszavazták ugyan a Brexit-megállapodás alapelveit – lehetővé téve az egyezmény részletes vitájának elkezdését –, ám ezután rögtön leszavazták a megállapodás törvénybe iktatására kidolgozott rendkívül feszes kormányzati menetrendet.

„Eljött az ideje, hogy az ellenzék összegyűjtse bátorságát és alávesse magát kollektív főnökségünk, a brit nép ítéletének” – fogalmazott Johnson, hozzátéve, hogy „a jelenlegi parlament tevékenysége már nem jár haszonnal”.

A brit kormányfő a rendezetlen Brexitet tiltó törvény szeptemberi elfogadása óta most kezdeményezi harmadszor az előrehozott választások kiírását. Ehhez azonban a parlamenti mandátum időtartamát öt évben rögzítő választási törvény alapján a képviselők kétharmados többségének támogatása kell, és ez az indítvány előző két szavazásán nem volt meg.   

A kormányzó Konzervatív Pártnak egyszerű többsége sincs az alsóházban, így az előrehozott választások kiírásához az ellenzék, mindenekelőtt a legnagyobb ellenzéki frakció, a Munkáspárt támogatására van szüksége.

Johnson levélben javasolta Jeremy Corbynnak, a Labour vezetőjének, hogy támogassa az előrehozott választások kiírását december 12-ére, mert „nem lehet kockáztatni, hogy a bénultság még ennél is tovább tartson”.