2024. április 23., kedd

Politikából a biokertbe

Pál Károly a kertjében vegyszermentes zöldségeket termel, hogy egészséges életet élhessen
A mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része (Lakatos János felvétele)

A mozgás az egészséges életmód elengedhetetlen része (Lakatos János felvétele)

Saját termesztésű földimogyoró (Lakatos János felvétele)

Saját termesztésű földimogyoró (Lakatos János felvétele)

Sokan beszélnek az egészséges életről, életmódváltásról, de kevesen vannak olyanok, akik ezt komolyan is gondolják. Pál Károly neve a vajdasági magyar politikában, közéletben és kultúrában is ismerten cseng. Hosszú éveken át dolgozott a kishegyesi önkormányzatban, de emellett aktívan képviselte a teljes vajdasági magyarság érdekeit is. Mai napig szívügye a szórványmagyarság és a bácsfeketehegyi kulturális élet, viszont három éve nyugdíjba ment, és ez egy radikális fordulatot hozott életébe.

– Amikor három évvel ezelőtt nyugdíjba mentem, el kellett döntenem, hogyan tovább. Negyven évig voltam a közéletben, 22 évig voltam művelődési elnök, már készültem a váltásra. Engedtem, hogy a fiatalok átvegyék a teendőket. Viszont nyugdíjas éveimben nem akartam hiábavaló dolgokkal foglalkozni. Földműves családból származom, adva volt egy kert, emellett jött egy olyan döntés, hogy egészségesebb életmódot kell élni. Ehhez szükséges az egészséges élelem, a sok mozgás, így teljesen kézenfekvő volt, hogy kertet kell művelnem. Így mozgok és egészséges élelmet is termelek. A kertem lassan kezd kialakulni, még nagyon kezdő vagyok ebben a szakmában. Az életmódváltásnak köszönhetően sikerült annyit elérnem, hogy ez a három év alatt 35 kilót lefogytam. Szeretnék még fogyni, mert még mindig van felesleg. Minden gyógyszert elhagytam, ami nem volt könnyű. Most nincs semmilyen betegségem, jól érzem magam a bőrömben, nyugodt vagyok. Tavasszal egy teljesen új életformára tértem át, ami még gyorsabb fogyást eredményezett. Több nyers élelmiszert fogyasztok, gyümölcsöket, zöldséget stb. A kenyeret elhagytam, a húst és az édeset nem kívánom. Ugyan alkalmanként elfogyasztom a húst, de egyszerűen nem kívánja a szervezetem. Ennek az életmódnak köszönhetően havonta két kilót adok le – mondta el Pál, akinek meggyőződése, hogy nem olyannak lettünk teremtve, hogy betegen éljünk.

Ez mind vegyszermentes gyümölcs: szamóca, zala gyöngye és a kétféle goji (Lakatos János felvétele)

Ez mind vegyszermentes gyümölcs: szamóca, zala gyöngye és a kétféle goji (Lakatos János felvétele)

– A jó Isten olyannak teremtett meg bennünket, hogy 80–120 évet egészségesen éljünk le. És ahogy ősszel lepottyan a dió, egyszer az ember is úgy pottyanjon le a földre anélkül, hogy betegségek gyötörték volna. Ezt próbálom elérni. Ennek érdekében természetes módon megtisztítottam az emésztőrendszerem, a májat, a nyirokrendszert. A méregtelenítésre szükség van, mert tele vagyunk méreggel. A boltokban vásárolt élelmiszer tele van méreganyagokkal, ami lerakódik a szervezetben. Ha a szervezet elromlik, az immunrendszer tönkremegy. Ha pedig az immunrendszer tönkrement, akkor jönnek a betegségek. Nem normális állapot, hogy az ember beteg, még öreg korban sem. Az pedig végképp nem normális, hogy élete végéig gyógyszereket szedjen. Az emberek próbálják gyógyszerekkel megőrizni az egészségüket, szerintem ez nem működik. Az egészségipar viszont nagyon a gyógyszerfogyasztást erőlteti, mivel ez gazdasági érdek. Próbáltam én is kapszulába zárt vitaminokkal tartani az egészséget, de az sem volt teljesen járható út, mert sokkal egészségesebb, ha saját, megtermelt növényeket fogyasztva jut be a szervezetbe az, ami szükséges. Én is szedtem gyógyszereket, nagyon nehéz volt elhagynom őket, de bármikor megváltoztathatjuk életmódunkat, és elkezdhetünk egészségesen élni. Legjobb fiatal korban elkezdeni, de sosincs késő – fogalmazott Pál, aki biokertjéből az egész család számára igyekszik egészséges táplálékot biztosítani. Emellett különböző növények termesztésével kísérletezik, mert nem titkolt célja, hogy piacképes termékeket is előállítson. Meglátása szerint ez az, aminek jövője van.

– A kertemben három éve sem műtrágyát, sem más vegyszert nem használok. Ezt próbálom tovább fejleszteni olyan formában, hogy mellőzzem a nyesőt, a kapát és az ekét. Minél több helyen igyekszem a legtermészetesebb módszert alkalmazni, az pedig a mulcsozás és a takarónövények használata. Próbálok minél több fajta növényt termelni, kitapasztalni, hogy mi marad meg. Nem titkolt célom, hogy próbálom kideríteni, melyik növényből lehet vegyszermentesen piaci mennyiséget termeszteni. Sok növényt nem éri meg így termeszteni, pl. a citromfüvet sem, amit csak saját szükségletre tartok. Viszont van, amit lehet nagyobb mennyiségben termeszteni, és a mai körülmények között is el lehet adni. Ilyen pl. a batáta vagy édesburgonya. Nagyon egészséges növény, meg lehet termelni és el is lehet adni. Ezért jövőre szeretnék még több palántát előállítani, és nagyobb mennyiséget termelni. Egy másik nagyon érdekes növény a sztévia vagy jázminpakóca. Nem könnyű megtermelni, de olyan édesítőszer, amely teljesen természetes, és a cukorbetegek is tudják fogyasztani. Ezt nyugodtan lehet használni, szemben a kristálycukorral és a mesterséges édesítőszerekkel, amik mind károsak. Ebből is szeretnék nagyobb mennyiséget termeszteni, ha sikerül szaporítani – fogalmazott a biotermelő.

A darált citromfű jó a stresszoldásra és az álmatlanság ellen is (Lakatos János felvétele)

A darált citromfű jó a stresszoldásra és az álmatlanság ellen is (Lakatos János felvétele)

Pál családja sztéviát használ cukor helyett (Lakatos János felvétele)

Pál családja sztéviát használ cukor helyett (Lakatos János felvétele)

Bizonyára nincs mindenkinek kertje, hogy megtermelje magának az egészséges élelmiszert, viszont Pál Károly szerint akár cserépben is megéri kertészkedni. Nem számít, kinek mekkora területe van, az akarat a fontos. Akár egy balkonon is sok mindent meg lehet termeszteni. Fontos a mozgás, az egészséges élelem és a pozitív gondolkodás, állítja Pál.

– Ha az ember negatív másokkal szemben, akkor teljes mértékig ezt fogja visszakapni. Fontos változtatni a gondolkodásunkon. Pl. sokan nem tartják normálisnak, hogy igyekszem minél több nyers élelmiszert fogyasztani. Nálam ez bevált, de sokaknak ez nem fér össze a hagyományos gondolkodással. Próbálom a közösségi oldalon keresztül bemutatni, hogy mivel foglalkozom, és bízom benne, hogy akit érdekel, annak jó példával szolgálok. Az a célom, hogy hosszú és egészséges életet éljek, ezt próbálom megvalósítani a családon belül is. Hiszem, hogy az embert csak a saját szervezete tudja megvédeni a betegségektől. Sem az orvosság, sem a kapszulába zárt vitaminok, sem az orvosok nem tudják egészségesnek megtartani az embert, csak a saját szervezet. Ha valaki erről kérdez, akkor szívesen mesélek róla és segítek abban, amiben tudok – mondta el Pál Károly, aki a politikát biokertre, a gyógyszereket pedig egészséges életmódra cserélte.