2024. április 25., csütörtök

Rajzzal a fecskékért

Kiállítással ért véget a kishegyesi környezetvédelmi egyesület rajzpályázata

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában nyílt meg az a képkiállítás, amely a Greenhead Környezetvédelmi Egyesület rajzpályázatának lezárása volt. A pályázat témája a partifecskék, és Kishegyes, valamint Topolya községek alsós diákjai vehettek rajta részt. A kiállításmegnyitón többek között jelen volt Szűgyi István, a kishegyesi községi képviselő-testület elnöke, aki üdvözölte a gyerekeket, és gratulált a szép alkotásokhoz.

A nyertesek és felkészítőik (Lakatos János felvétele)

A nyertesek és felkészítőik (Lakatos János felvétele)

A környezetvédelmi egyesület rajzpályázatát meglepően nagy érdeklődés kísérte – számolt be lapunknak Puskás Valéria, az egyesület elnöke.

– A Greenhead Környezetvédelmi Egyesület rajzpályázatot írt ki az elmúlt hónapban, amelynek az volt a címe, hogy Rajzolok, tehát létezem. A pályázaton elsőtől negyedik osztályos diákok vehettek részt Kishegyes és Topolya községből. Meglepődtünk, mert sokkal több pályamű érkezett, mint amennyire számítottunk: összesen 64 rajzot küldtek be a diákok. A pályázati kiírás szerint minden osztály külön elbírálási kategóriába esett, viszont elsősöktől nem érkeztek hozzánk pályaművek. Ezzel szemben a többi osztályokból túl sok rajzot kaptunk, ezért úgy döntöttünk, hogy nemcsak első, hanem második és harmadik díjat is odaítélünk. A téma a partifecske volt, ami nálunk is jelen van, és környezetvédelmileg fontos faj. Úgy gondolom, hogy a gyerekeknek nem volt nehéz feladatuk. Külön köszönet és dicséret illeti a pedagógusokat, akik felkészítették őket a témában, és ennek köszönhetően tényleg szép rajzok készültek – mondta el Puskás.

A beérkezett pályaműveket szakzsűri bírálta el, amelynek az elnöke mgr. Kanyó István biológiatanár volt – számolt be a Greenhead elnöke, majd arról szólt, hogy a zsűri nem volt könnyű helyzetben. Végül a következő eredmények születtek: a második osztályos kategóriában Sevarac Emese lett az első Bácskossuthfalváról. A harmadik osztályosok közül Szép Dorina Topolyáról bizonyult a legjobbnak, a negyedikesek közül pedig a bácskossuthfalvi Kinder Dávid lett az első.

Puskástól azt is megtudtuk, hogy azért választották rajzpályázatuk témájának a partifecskét, mert egyre kevesebb van belőle környezetünkben. A partifecskéknek külön kishegyesi vonatkozása is van, ugyanis a topolyai Arcus Környezetvédelmi Egyesületnek van egy madárvédelmi programja, s ennek keretében a kishegyesi téglagyár melletti régi földkitermelő területen évek óta lenyesik a löszfalat, hogy segítsék a partifecskék fészkelését.

Az elnök végezetül elmondta, hogy a Greenhead Környezetvédelmi Egyesület rajzpályázatát Kishegyes község önkormányzata támogatta.