2024. március 28., csütörtök

„Most a feljutás a legfontosabb”

Beszélgetés Rusák Edvárddal, a győri Gyirmót tornyosi származású kapusával

Rusák Edvárd már a tavalyi idényben is remekelt a magyar NB II.-ben, a tornyosi gyökerekkel bíró hálóőr bravúros védéseivel – melyek között ott volt négy hárított büntető is – több pontot szerzett csapatának, a győri Gyirmótnak. A 25 éves kapus az idei pontvadászatot is jól kezdte, a 10. fordulót követően már hét kapott gól nélküli mérkőzést tudhat maga mögött. A néhány éve a magyar korosztályos válogatottak látókörébe is bekerült kapussal a 2:0-s hazai győzelemmel záruló Gyirmót–Békéscsaba bajnoki után beszélgettünk.

Mindig is kapus szerettél volna lenni?

Ötévesen kezdtem el edzésekre járni Tornyoson, és az elején mezőnyjátékos voltam. Egy-két év elteltével viszont, amikor megtudtam, hogy az édesapám is hálóőr volt, beálltam a kapuba, és onnantól kezdve én voltam a csapat kapusa. Ezt követően a bajnoki mérkőzéseken már kapusként szerepeltem, de ha ki kellett segítenem a csapatot a mezőnyben, azt is szívesen tettem.

Mikor kerültél át Magyarországra?

Tizenöt évesen kerültem át Kaposvárra, egy próbajáték alkalmával. Sikerült jól teljesítenem, így fél év múlva, amikor befejeztem az általános iskolát, visszamentem az ottani Bene Akadémiára, és akkor kezdődött el gyakorlatilag a magyarországi karrierem. Több évig voltam a Kaposvári Rákóczi játékosa, majd Győrbe igazoltam, a nagy terveket szövögető Gyirmót csapatához.

Az anyaországban olyan jól teljesítettél, hogy felfigyeltek rád a korosztályos válogatottaknál is.

Igen, meghívtak az U20-as és az U21-es válogatott összetartására is, hivatalos mérkőzésen azonban nem léphettem pályára egyik csapatban sem, csak a 23-as keret tagja lehettem mindkét esetben.

Tavaly nem jött össze a hőn áhított feljutás a Gyirmóttal. Az idei szezonban is megcélozzátok az NB I.-et?

Sajnos a tavalyi idény második fele nem úgy sikerült, ahogy azt szerettük volna, így a feljutás is elúszott, a bajnokság végén ugyanis csak a negyedik helyet tudtuk megszerezni. Nehéz volt ezt elfogadni, de a Gyirmót gárdájánál minden évben a feljutás a cél, így a mostani idényben ismét nekifutunk a feladatnak.

Az idei szezonban már hét meccset is lehoztál kapott gól nélkül, hatot a bajnokságban és egyet a kupában. Milyen védelmet tudhatsz magad előtt?

Nagyon tapasztalt védelem játszik előttem, közülük a legtöbben komoly NB I.-es tapasztalatokkal rendelkeznek, sőt van olyan is, aki a válogatottságig vitte. Nem kezdtük jól a bajnokságot, az első két fordulóban nem is tudtam védeni az MLSZ fiatal játékosokat segítő szabálya miatt. Idő kellett, mire összeállt a csapatjátékunk, a védekezésünk, és kb. az 5. forduló óta hozzuk azt a teljesítményt, amit el is várnak tőlünk

A jövőben kipróbálnád-e magad egy másik ország bajnokságában is?

Jelenleg az a legfőbb célom, hogy sikerüljön a feljutás, a következő szezont már az élvonalban szeretném elkezdeni. Most mindent ennek rendelek alá, a távolabbi jövővel egyelőre még nem foglalkozom.

A testvéred is tehetséges labdarúgó. Az ő pályafutását mennyire tudod követni?

Az öcsémnek, Áronnak is szenvedélye a labdarúgás, ez nálunk amolyan családi vonás. Természetesen folyamatosan figyelemmel kísérem az ő teljesítményét is. Nagyon bízom benne, hogy az idén sikerül bajnokságot nyernie a Tornyos csapatával.