2024. április 20., szombat

Nyelvi vetélkedő, pedagóguskonferencia, koszorúzás…

Adán tudományos tanácskozással zárult a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozata

A magyar nyelvművelés egyik legnagyobb alakja, az adai születésű Szarvas Gábor nyelvész tiszteletére szervezett idei nyelvművelő napok pénteken zárult Adán. A zárónapon a 4. és 7. osztályos kisdiákoknak játékos nyelvi vetélkedőt és irodalmi műsort rendeztek, az általános iskolai és középiskolai tanároknak konferenciát, valamint koszorúzási ünnepséget és nyelvészeti tanácskozást tartottak. A szervező Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, Ada község önkormányzata és a Szarvas Gábor Könyvtár a nyelv és az etika kérdéskörének szentelte az idén rendhagyó módon három helyett, kétnapos rendezvényt.

A nyelvművelő rendezvénysorozat pénteki zárónapja az általános iskolák 4. és 7. osztályos tanulóinak szervezett játékos nyelvi vetélkedőivel kezdődött meg a helyi Cseh Károly Általános Iskolában és színházteremben. Az adai és moholi általános iskola 4. osztályos tanulóinak megrendezett versenyen tizenhárman vettek részt dr. Molnár Csikós László nyelvész vezetésével. A huszonkét vajdasági, anyaországi és erdélyi 7. osztályos diáknak az általános iskolában rendezték meg az írásbeli elődöntőt, majd ezt követően a tizenöt legeredményesebb versenyző került be a szóbeli döntőbe, amelyet Szűcs Budai Engelbert magyartanár irányításával a színházteremben bonyolítottak le. A döntő előtt dr. Hódi Éva, az SZGNYE elnöke kihirdette az egyesület nyelvészeti pályázatának végeredményét az általános iskolások kategóriájában, amelyet Mondj igazat! címmel tettek közzé. Az első díjat Tarján Orsolya (Petőfi Sándor Á. I., Óbecse) érdemelte ki. A délelőtt folyamán még az általános iskolában a versenyzőknek irodalmi műsort mutatott be Krnács Erika, Hajnal Anna és Zsoldos Ervin. A vetélkedők díjazottjai: 4. osztályosok: 1. Boja Márton (Mohol), 2. Almádi Kata (Mohol), 3. Katona Kitti (Ada), dicséretben részesült Magó Ákos és Pámer Dorina (Ada); 7. osztályosok: 1. Harmat Csongor (Magyarkanizsa), 2. Molnár Zsófia (Marosvásárhely), 3. Molnár Balázs (Marosvásárhely). A különdíjasok: Györe Balázs (Budakalász), Tóth Dalma (Ada).

A Szarvas-napokon a délelőtt folyamán a Cseh Károly-iskolában akkreditált konferenciát is tartottak az általános és középiskolás tanároknak az adai Integral Pedagógus-egyesület társszervezésében, a Bethlen Gábor Alap támogatásával. A konferencián Máriás Endre, a Vajdasági Magyar Újságírók Egyesületének elnöke, lapunk újságírója tartott előadást A médiamanipuláció jelentette kihívások az oktatási, nevelési folyamatban címmel, valamint elhangzott Kávai Mucsi Katalin, a Magyar Szó lektorának Káromkodás, csúnya szavak, politikai korrektség című előadása.

A nyelvművelő napokon 12 órakor koszorúzási ünnepséget tartottak Szarvas Gábor nyelvész adai mellszobránál. Az eseményen dr. Toldi Éva, az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék vezetője mondott ünnepi beszédet, amelyben elmondta, hogy mi a nyelv, mit jelent az, hogy beszélünk, mit jelent nekünk az anyanyelvünk:

– Nem vagyok nyelvész, de egész életemben a nyelvvel foglalkoztam, az irodalom nyelvével. Tudjuk a mindennapi életből is, de különösen a költészetből, milyen ereje van a nyelvnek. Mert a hatás, amit a vers kivált, a nyelvnek köszönhető, a nyelv ereje tapasztalható meg benne – mondta dr. Toldi Éva, aki a szó erejét megemlítve példaként Füst Milán és Kosztolányi Dezsőt sorait idézte fel.

A koszorúzási ünnepségen Szarvas Gábor mellszobránál Ada község önkormányzata nevében Bilicki Zoltán és Búcsú Attila helyezte el a kegyelet virágait, a Magyar Nemzeti Tanács nevében Paskó Csaba, a Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület részéről dr. Hódi Éva, Szabó Szabados Ilona és dr. Molnár Csikós László, a Szarvas Gábor Könyvtár képviseletében Barna Kolozsi Valéria és Körtvélyesi Bűn Enikő. A magyarországi és a külhoni nyelvészek képviseletében Nagy Dóra és dr. Pomozi Péter koszorúzott, a budakalászi Kalász Suli Általános Iskola nevében Völgyes József és Szabó Anikó, az adai Cseh Károly Általános Iskola részéről Maksó Éva és Máriás Valéria, valamint a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum képviseletében Iftenie Márta és Trif Edit, illetve a Széchenyi István Stratégiakutató Társaság nevében dr. Hódi Sándor.

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozat végül az adai községháza dísztermében megtartott Nyelv és etika című tudományos tanácskozással zárult, amelyet dr. Hódi Éva, a nyelvművelő egyesület elnöke nyitotta meg. A tanácskozáson hét előadás hangzott el vajdasági és magyarországi előadóktól, akik különféle megközelítésben beszéltek a nyelv és az etika kérdésköréről – dr. Balázs Géza: A nyelvhasználat etikai alapjai; dr. Hódi Éva: A nyelvi erkölcs; dr. Pomozi Péter: Nyelvhasználat, etika, nyelvpolitika; dr. Hódi Sándor: Nyelv és etika; dr. Molnár Csikós László: Nyelvi etika napjaink kommunikációjában; dr. Katona Edit: Változó beszédhelyzetek – változó kommunikációs stratégiák; Blankó Miklós: A legváltozóbb „etika”. Gondolatok a nyelvi illemtanról.