2024. április 19., péntek
ZOMBOR

Átadták az Októberi Díjat

A második világháborús emlékművek megkoszorúzásával kezdődött Zomborban a felszabadulás napjának megünneplése. A helyi önkormányzat mellett az orosz és a bolgár nagykövetség, a fegyveres erők, civil szervezetek és pártok helyezték el október 21. alkalmából az emlékezés virágait az emlékműveknél.

Az ünnepségen folytatásban Ljiljana Tica, a város képviselő-testületének elnök asszonya köszöntötte az egybegyűlteket. Ünnepi beszédét követően Antonio Ratković helyettes polgármester köszönőleveleket adott át Lazo Tanasićnak, a SUBNOR elnökségi tagjának, egyben a Crvenka helyi harcosszervezet képviselőjének, Franja Musulinnak, a SUBNOR elnökségi tagjának, egyben a Felsőváros és Szelencse harcosszervezetei képviselőjének, Boro Stajšićnak, az egykori harcosok sztapári szervezete képviselőjének, a SUBNOR elnökségi tagjának, a Szerbiai Katonaság I. Kiképzőközpontjának, valamint a Petar Konjović Zeneiskolának.

Zombor Város Októberi Díját dr. Ivan Gutman professzor, akadémikus vehette át. Életművének elismerését megköszönve kiemelte, hogy a díj számára amiatt különösen értékes, mert szülővárosától kapta. A díjjal járó pénzösszeget a zombori Veljko Petrović Gimnázium Alapítványának ajánlotta fel.

Az 1947-ben született Gutman ebben az oktatási intézményben tanult, majd Belgrádban végezte az egyetemet. Világhírnevet szerző vegyészpályafutását a kragujeváci Természettudományi-matematikai Kar tanáraként tette meg. Tavaly a legmagasabban rangsorolt, hazájában élő szerb tudósnak kiáltották ki, és a világon a legsikeresebb tíz szerb tudós közé sorolják. Nyugdíjaztatásáig, 2012-ig fizikai kémiát, a vegyészet történetét és filozófiáját tanította a kragujeváci tanszéken. A szerb Tudományos és Művészeti Akadémia 1988-ban választotta tagságába, és akadémikusi rangra emelték Moszkvában és Londonban egyaránt. Noha kragujeváci lakos, évente néhány hónapot szülővárosában tölt.

A felszabadulás napi rendezvény programjában fölléptek a Petar Konjović Zeneiskola diákjai és a Pedagógiai Kar hallgatói.