2024. március 28., csütörtök
ZENTAI TISZA MENTŐCSAPAT

Sikeres volt a folyó takarítása

Szombaton a zentai Tisza Mentőcsapat szervezésében Tisza-parti szervezetek és önkéntesek közreműködésével nagyszabású akció keretében megtisztították a folyó partját és a víz felszínét Zentánál.

Mint Baranyi Nándortól, a Tisza Mentőcsapat koordinátorától megtudtuk, a szervezet ugyan minden évben megrendezi a Tisza medrének kitakarítását több városban is, ám ez az első alkalom, hogy nem a medret, hanem a partot és a víz felszínét tisztították meg a hulladéktól és a szeméttől.

– A partszakaszt egészen végig, a Csárdánál lévő kanyarig megtisztítottuk mindkét oldalon, a hídtól lefelé pedig a 123-as kilométerig, pontosabban a Tiszavirágig. Ilyen akciót most szerveztünk először, bár hasonlót már rendeztünk a Tisztább Szerbiáért! akció keretében. Sikeresnek és eredményesnek ítéljük az eseményt, ezért a jövőben is szeretnénk megszervezni. Az emberek, hála Istennek, komoly érdeklődést mutattak az önkéntes munka iránt. Nagyon elégedettek vagyunk, ráadásul az időjárás is kedvezett. Különböző egyesületek szoktak szervezni takarítási akciókat a Tiszánál, vannak, akik egészen a szigetig felmennek, és ahol hozzáférnek a parthoz, ott összegyűjtik a szemetet. Tehát nem teljesen új ötletről van szó. Mi a vízről, hajókkal tisztítjuk a partot, ilyen tekintetben ez egy új és egyedülálló dolog – hangsúlyozta Baranyi Nándor, és hozzátette, hogy az összeszedett hulladék legnagyobb része műanyag flakon volt, emellett sok szemetet – zsineget, dobozokat, különféle megrongálódott ülőalkalmatosságokat – hagytak maguk mögött a horgászok.