2024. április 26., péntek

Rangos elismerések kiérdemesült polgártársainknak

A városháza dísztermében tegnap kiosztásra került az Októberi Díj és a NovemberI Oklevél, az elismeréseket Miloš Vučević polgármester és Zdravko Jelušić, a városi képviselő-testület elnöke adta át az idei kitüntetetteknek.

Az Október Díjat Újvidék október 23-ai második világháborús, míg a November Oklevelet a város 1918. november 9-ei, első világháborús felszabadítása, valamint az 1918. november 25-én megtartott nemzetgyűlés (ahol Bácska, Bánság, Szerémség és Baranya szláv népeinek képviselői kikiáltották a Szerb Királysághoz való csatlakozást) emlékének alkalmából adják át. A város Októberi Díját dr. Ilija Kovačević professzor és Milan Mumin zenész és művész kapta meg, míg a Novemberi Oklevelet Boško Pilipović tartalékos ezredesnek és dr. Miloš Petrović állatorvosnak, rabiológusnak és tudósnak ítélték oda.

– A mai napon a szabadságot ünnepeljük, emlékezve azokra, akik ezt a szabadságot életüket áldozva vívták ki. Hősiesen harcoltak a fasizmus ellen, hogy azon az október 23-án Újvidék szabadságra ébredjen. Napjainkban városunk folyamatosan fejlődik és a különböző népek harmóniában élnek egymás mellett. Ma tudással, innovációval, zenével és kreativitással harcoljuk ki a győzelmet. Ebbéli törekvéseinket alátámasztják mai díjazottjaink is – mondta Vučević.

Dr. Ilija Kovačević professzor a tudomány, az oktatás és az iskolák fejlesztése terén nyújtott kimagasló munkájáért kapta meg a rangos elismerést. Jelentősen hozzájárult az újvidéki és szerbiai felsőfokú oktatás fejlesztéséhez. Milan Mumin zenészt és művészt az Októberi Díj autentikus és kreatív, művészi kifejezésmódjából kifolyólag illeti meg.

Boško Pilipović tartalékos ezredes és egyben történész a Novemberi Oklevelet hosszú éveken át tartó, közösségért végzett munkájáért, valamint az Újvidéken és környékén a rendkívüli helyzetekben felmutatott helytállásáért kapta.

Dr. Miloš Petrović állatorvos, rabiológus és tudós a kitüntetést az egészségügyi védelem terén elért rendkívül kimagasló eredményeiért, valamint a nemzetközileg is elismert tudományos munkásságáért kapta.

A kitüntetettek nevében dr. Ilija Kovačević szólalt fel, aki hangsúlyozta, hogy mindannyian azért dolgoztak, hogy Újvidék az oktatás, a tudomány, a kultúra és a jó zene városa legyen. A fiataloknak kell dolgozniuk a jövő építésén, nekik, munkájukban az idősebbek igyekeznek támogatást nyújtani.