2024. március 29., péntek

A vénasszonyok nyarától a lucabúzáig

A szárazság miatt ismét elhúzódik a búza vetése – A vártnál tizenöt-húsz százalékkal alacsonyabb a kukoricahozam

Kedvező talajadottságok mellett kezdődött meg szeptember végén az őszi kalászos gabonák vetése. Ahogyan haladtunk az időben és beköszöntött a vénasszonyok nyara, most megint aszályos körülmények között kénytelenek vetni azok a gazdálkodók, akik későbbre halasztották ezt a műveletet. A korábban elvetett őszi árpa és a még augusztusban elvetett olajrepce esetében viszont szokatlan módon már kétszer-háromszor is vegyszeresen kellett védekezni. A kalászosok esetében a gombabetegségek, a repceparcellákon a különféle rovarok keserítik meg a növénytermesztők mindennapjait.

A búza alacsony tőzsdei ára és az akadozó gabonakivitel körülményei között kezdődött meg a kenyérgabona vetése. Azóta picit javult a helyzet, az ár is enyhén emelkedett, de az idei és elmúlt évek tapasztalatai miatt a földművesek nem szívesen, sok esetben csak a vetésforgó miatt vetnek búzát. A gazdák szerint a helyzet lesújtó, sokszor jövedelem nélkül maradnak és a következő gazdasági évet is nehezen tervezhetik.

Mindezek tükrében, jó eséllyel ebben az évben tovább csökken a kalászosok, elsősorban az őszi búza vetésterülete. Ennek pedig a legfőbb oka az, hogy nem jövedelmező. A búza ára a forgalmi adóval együtt nagyon alacsony mostanában. Bábi Lajos, a Topolyai Gazdakör elnöke szerint, ha számoljuk a munkadíjat, az energiát, a vetőmagot és az egyéb költségeket, akkor jó, ha pozitív nullára lehet kihozni a gazdálkodást. Akinek pedig földbérletet is kell fizetnie, egészen biztosan nem éri meg búzát termeszteni.

A topolyai és a kishegyesi határban javában tart a kukorica betakarítása is. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a vártnál tizenöt-húsz százalékkal alacsonyabb hozamokat jegyeznek a termelők, egy holdról 42–55 métermázsát tudnak betakarítani. A topolyai község területét illetően valamivel jobbak a hozamok a község keleti részén.

Gunaras, Zentagunaras környékén, illetve a déli részen a Kishegyes felé eső határ részen, a község nyugati része, Bácskossuthfalva és Pacsér környéke kevesebb esőt kapott a nyár folyamán, így ott gyengébb hozamokat jegyeznek a termelők. A Gazdakör elnöke szerint a tapasztalatok alapján az idén a korai érésű fajták és hibridek termettek többet. Azonban a kukorica ára is nagyon nyomott. Bábi szerint atermelők legkevesebb 16 dináros árraé lennének megelégedve.

Becslések szerint a topolyai község területén a búza vetésterülete nem fogja meghaladni a termőterület 20 százalékát (Tóth Péter felvétele)

Becslések szerint a topolyai község területén a búza vetésterülete nem fogja meghaladni a termőterület 20 százalékát (Tóth Péter felvétele)

A napraforgó betakarítása többnyire már befejeződött. Már csak azokon a parcellákon várat magára, amelyeken másodvetésben, általában őszi árpa után vetették el. Akárcsak a többi terményre, így a napraforgóra is a nyomott ár érvényes. Általában 30-31 dinárt fizettek kilogrammjáért.

Az olajrepce sem termett az idén olyan jól, mint az előző években, s ennek az olajnövények az ára is csökken. Bábi szerint azonban összességében azt lehet mondani, hogy még mindig talán ez volt a legjövedelmezőbb haszonnövény az idén azok számára, akik szolid hozamot tudtak betakarítani.

A gazdák szerint a topolyai községben a búza vetésterülete nem fogja meghaladni az összes termőterület 20 százalékát. Országos szinten tavaly 570 ezer hektárt foglalt el a kenyérnekvaló, az idén azonban, becslések szerint legfeljebb 550 ezer hektáron vetnek búzát a gazdák.

Ami a vetés költségeit illeti, azt mondják a termelők, nem sokat változtak az árak a tavalyihoz mérten. A szükséges agrotechnikától függően hektáronként 40–80 ezer dinárt kell költeni a vetőmagra, valamint az alaptrágyára és a földmunkálatokra.

Az Újvidéki Növénynemesítő Intézet szakemberei szerint a búza optimális vetésideje október 5-étől november 5-éig tart. A legjobb hozamok pedig a sokéves tapasztalatok alapján az október 10-e és 20-a között bevetett parcellákról várhatók. A napokban tapasztalható időjárás azonban némileg felülírja ezt, sokak szerint ismét meg kellene várni az esőt, és csak utána vetni. Nem zárható ki, hogy lesznek olyan parcellák, amelyeken még december elején is megpróbálkoznak a búza vetésével, és volt már arra is példa, hogy az ilyen „lucabúza” is szolid termést produkált.

Nyitókép: Becslések szerint a topolyai község területén a búza vetésterülete nem fogja meghaladni a termőterület 20 százalékát (Tóth Péter felvétele)