2024. április 24., szerda

Ismét késik az adai híd befejezése

Adán szakmailag és pénzügyileg is felülvizsgálják a Tisza-híd és a bekötőutak rendbetételére vonatkozó terveket

Már biztos, hogy az idén nem kerül sor az adai híd befejezésére és a környező utak javítására, ugyanis a sikertelen közbeszerzési eljárás után Ada község önkormányzata, egyeztetve a tartományi illetékesekkel, szeptemberben felbontotta a támogatási szerződést a Tartományi Nagyberuházási Igazgatósággal, majd az adai képviselő-testület törölte az idei községi költségvetésből az erre szánt 89,5 millió dináros tételt.

Már évek óta késik az adai függőhíd befejezése (Csincsik Zsolt felvétele)

Már évek óta késik az adai függőhíd befejezése (Csincsik Zsolt felvétele)

Mint erről már többször beszámoltunk, a tartományi kormány az év elején ekkora pénztámogatást hagyott jóvá Ada községnek a Tisza-híd és a környező bekötőutak befejezésére, javítására, hogy a létesítmény megkaphassa a végleges használati engedélyt és ezzel lezáruljon az építkezés. Az adai függőhíd építését egyébként még 2006-ban kezdték meg, majd 2010 decemberében adták át a közúti forgalomnak, ám a kivitelező cég csődbe jutása miatt a létesítményen azóta sem készült el a közvilágítás, és hiányoznak a vízelvezető árkok, illetve a bácskai oldalon megsüllyedt a bekötőút egy része is.

Bilicki Zoltán, Adai polgármestere megerősítette, hogy sajnos a jövő évre halasztódik a létesítmény befejezése és az utak javítása, majd azt ígérte, hogy a helyi önkormányzat szakmailag és pénzügyileg is felülvizsgálja a Tisza-híd és a bekötőutak rendbetételére vonatkozó terveket, hogy jövőre újra pályázhassanak támogatásért a tartománynál.

– A Tartományi Nagyberuházási Igazgatóság és Ada község önkormányzata közösen kiírta a közbeszerzési pályázatot a munkálatokra, viszont a pályázatra egyetlen árajánlat érkezett, amely jóval nagyobb volt, mint a munkálatok megállapított tervezői ára. Ebből kifolyólag nem tudtuk elfogadni ezt az árajánlatot. A folyamat elhúzódott és mindez csak augusztus elejére tisztult le, ezért két választásunk maradt. Az egyik lehetőség az volt, hogy esetleg újra kiírjuk a közbeszerzési eljárást, viszont a folyamat lefolytatása megint több hónapot vett volna igénybe, és az évnek abban a fázisában fejeztük volna be, ha egyáltalán sikerül a közbeszerzési eljárás, amikor már a munkálatokat nem lehet elvégezni. A másik lehetőség az volt, hogy felbontjuk a tartománnyal a szerződést, a helyi önkormányzat pedig szakmailag és pénzügyileg is felülvizsgálja a terveket, majd a tervekkel újra pályázunk támogatásért a tartománynál. A tartományi illetékesekkel folytatott egyeztetés után a második megoldást választottuk. Jelenleg folyik a tervek felülvizsgálata, amit az év végéig befejezünk, hogy januárban újra pályázhassunk – közölte a polgármester.