2024. március 29., péntek

Középpontban a nyelv és az etika

Adán ma és holnap rendezik meg a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napokat

Az idén a nyelv és az etika lesz a központi témája a Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvénysorozatának, amelyen csütörtökön és pénteken tematikus kiállítást, beszédversenyt, irodalmi estet, nyelvi vetélkedőt, koszorúzási ünnepséget és pedagógus-továbbképzést, valamint nyelvészeti tanácskozást tartanak Adán.

Szarvas Gábor mellszobra Ada főterén (Csincsik Zsolt felvétele)

Szarvas Gábor mellszobra Ada főterén (Csincsik Zsolt felvétele)

A Szarvas Gábor Nyelvművelő Egyesület, a Szarvas Gábor Könyvtár és Ada község önkormányzata által szervezett rendezvénysorozat a megszokottól eltérően az idén három nap helyett kétnapos lesz, bár kínálatában bővül, menetében megváltozik a korábbi évekhez képest. Az idén a nyelvművelő napok rendezvénysorozata csütörtökön 9.30 órától veszi kezdetét a könyvtár kiállítótermében, ahol Zilahy Lajos íróról készült tematikus kiállítás nyílik. A tárlatot dr. Molnár Csikós László nyelvész, nyugalmazott egyetemi tanár nyitja meg. A hagyományokhoz híven ezúttal is 10 órától rendezik meg az adai községháza dísztermében a középiskolások beszédversenyét, és itt tartják a nyelvészeti pályázat eredményhirdetését is. A rendezvénysorozat részeként, a könyvtár szervezésében csütörtökön 19 órától zenés irodalmi műsorra kerül sor az adai színházteremben, ahol Jaj nekem…, szerelem címmel drámákból, versekből, prózai szövegekből és dalokból összeállított műsort mutat be Elor Emina, László Judit, Ozsvár Róbert és Szalai Bence színművész.

A nyelvművelő napokon pénteken 9 órától rendezik meg az adai Cseh Károly Általános Iskolában a játékos nyelvi vetélkedőt a községi általános iskolák 4. osztályos tanulói számára dr. Molnár Csikós László vezetésével. A helyi és vidéki általános iskolák 7. osztályos diákjai számára a játékos nyelvi vetélkedő elődöntőjét szintén az általános iskolában rendezik meg, ugyancsak 9 órától, a döntő viszont 13 órakor kezdődik az adai színházteremben, Szűcs Budai Engelbert játékvezető közreműködésével, valamint ezen hirdetik ki az általános iskolások kategóriájában a nyelvészeti pályázat végeredményét is. Közben 9 és 11 óra között a pedagógusok részére konferenciát tartanak a helyi Integral Pedagógus-egyesület társszervezésében, valamint 10 órakor a Cseh Károly iskolában Én is egy sugár vagyok címmel irodalmi műsort mutat be Baráth Hajnal Anna, Verebes Krnács Erika és Zsoldos Ervin, majd 11.30-tól koszorúzási ünnepség keretében koszorút helyeznek el Szarvas Gábor mellszobránál. A rendezvénysorozat a 15 órakor kezdődő tudományos tanácskozással zárul az adai községháza dísztermében. A téma: Nyelv és etika. Előadást tart: dr. Balázs Géza (Budapest), Blaskó Miklós (Budapest), dr. Hódi Éva (Ada), dr. Hódi Sándor (Ada), dr. Katona Edit (Zenta), dr. Kiss Róbert Richárd (Budapest), dr. Molnár Csikós László (Ada) és dr. Pomozi Péter (Budapest).