2024. március 19., kedd
SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

Az EP szankciókkal sújtaná Ankarát

Az uniós képviselők szerint Erdoğan fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük

Az Európai Parlament (EP) képviselői tegnapi strasbourgi plenáris ülésükön nemzetközi szankciók meghozatalára szólítottak fel Törökország ellen az észak-szíriai hadműveletek miatt, valamint egy, az ENSZ felügyelete mellett működő biztonsági övezet létrehozását sürgették Szíria északi részén.

A strasbourgi ülésen elfogadott állásfoglalásban az EP arra mutatott rá, hogy az északkelet-szíriai török beavatkozás a nemzetközi jog súlyos megszegését jelenti, az egész térség stabilitását és biztonságát aláássa. A képviselők határozottan elítélték az északkelet-szíriai egyoldalú török beavatkozást, és Törökországot csapatainak kivonására szólították fel.

Török katonák Rász el-Ajn szíriai határvárosban, ahonnan az ottani kurd erők visszavonultak (Fotó: DHA via AP/Beta)

Török katonák Rász el-Ajn szíriai határvárosban, ahonnan az ottani kurd erők visszavonultak (Fotó: DHA via AP/Beta)

Az állásfoglalásban arra emlékeztettek, hogy a török hadművelet kezdete óta számos civil és katonai áldozat mellett legalább 300 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására, ezért véleményük szerint egy ENSZ által irányított biztonsági övezetet kellene létrehozni Szíria északi részén. A parlament egyúttal határozottan elutasította, hogy török ellenőrzés alatt hozzanak létre biztonsági övezetet, és aggodalmának adott hangot, hogy az amerikai–török fegyverszünet jogalapot teremthet a terület tartós török megszállására.

A képviselők szolidaritásukat fejezték ki a kurd néppel, hangsúlyozva a kurdok hozzájárulását az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harchoz. Az állásfoglalás szerint aggasztóak azok a hírek, amelyek szerint a török offenzíva alatt az Iszlám Állam több száz harcosa szökött meg a börtönökből, „ami azzal a kockázattal jár, hogy az Iszlám Állam ismét erőre kap”.

Állásfoglalásuk szerint a képviselők elfogadhatatlannak nevezték, hogy Recep Tayyip Erdoğan török elnök „fegyvernek használja a menekülteket, hogy az Európai Uniót zsarolja velük”.

Az EP ezért felszólította az uniós tagállamokat tömörítő Európai Tanácsot, hogy vezessen be szankciókat és beutazási tilalmat az emberi jogi visszaélésekért felelős török tisztségviselők ellen, és célzott gazdasági lépéseket is vegyen fontolóra Törökország ellen. A képviselők a mezőgazdasági termékekről szóló megállapodásban rögzített kereskedelmi kedvezmények, végső megoldásként pedig az EU és Törökország közötti vámunió felfüggesztését is javasolták.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében.

A török fellépés miatt sok ezer kurd menekült el a térségből. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles „biztonsági övezetből”, ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni.

@k = SDF: Törökország és szíriai szövetségesei támadást indítottak Haszaka közelében

A kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű katonai szövetség tegnap arról tájékoztatott, hogy Törökország és szíriai szövetségesei támadást indítottak három falu ellen Haszaka közelében. Az SDF egyúttal felszólította Washingtont, hogy azonnal lépjen közbe a művelet feltartóztatása érdekében.

A török erők a tűzszüneti övezeten kívül eső települések ellen indítottak támadást, civilek ezreit kényszerítve menekülésre – közölte az SDF. A milíciaszövetség hozzátette, hogy még nem értek véget a harcok.

„Bár erőink elkötelezettek a fegyverszünet és a csapatkivonás mellett, a török állam és a vele szövetséges terrorszervezetek nem hagytak fel a tűzszüneti folyamat megsértésével” – írták.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű, brit székhelyű szervezet is harcokról adott hírt a térségben. Az SDF csapatai szerda este szíriai felkelőkkel csaptak össze – tudatta az OSDH.

Eközben a Ria Novosztyi orosz hírügynökség az SDF egyik tisztségviselőjére hivatkozva arról számolt be, hogy a kurdok visszavonultak a török határtól 32 kilométerre. Az illetékes szerint a kurdok készek csatlakozni a szíriai hadsereghez, ha sikerül politikai úton lezárni a szíriai konfliktust.