2024. április 25., csütörtök

Az EP kiállt a bővítés mellett

A parlamenti határozatban következetességre és felelősségteljes magatartásra szólítják fel az uniós tagállamokat

Az Európai Parlament 412 igennel, 136 nemmel és 30 tartózkodással elfogadta az Észak–Macedóniával és Albániával való csatlakozási tárgyalások megnyitásáról szóló határozatot. Az N1 tv hírösszeállítása szerint a dokumentumban az EP elégedetlenségének adott hangot annak okán, hogy az EU tagállamok elutasították a csatlakozási tárgyalások megnyitását az említett országokkal.

A határozat szerint erre a döntésre az EU sikertelenségeként lehet tekintetni. Tekintettel a lehetséges következményekre, az EP felszólítja a tagállamokat, hogy a soron következő uniós csúcstalálkozón hozzanak pozitív döntést az említett két balkáni országgal való csatlakozási tárgyalások megnyitásáról.

– Az uniós csúcson hozott döntést a többi nyugat–balkáni állam is kedvezőtlen üzenetként élheti meg, amelynek következtében kinyílhatnak a kapuk az egyéb befolyások előtt. Stratégiai hiba volt nem megnyitni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak–Macedóniával. A döntés beárnyékolja az EU hitelességét. Azzal, hogy az EU soraiba fogadja a tagságot megérdemlő államokat, saját nemzetközi befolyását erősíti. A bővítés az uniós külpolitika leghatékonyabb eszköze. A csatlakozástól való elfordulás a stabilitás összeomlásához vezethet az EU közvetlen szomszédságában. A bővítés folyamatát nem lenne szabad módosítani azt követően, hogy az már korábban elkezdődött, azaz nem lenne szabad megkárosítani azokat az államokat, amelyek már teljesítették a csatlakozási tárgyalások megkezdésének a feltételeit. A tagjelölt államok előrehaladását objektív mércék és saját teljesítményük mentén, nem pedig az egyes uniós tagállamok akaratával összhangban kellene értékelni – fogalmaznak a határozatban.