2024. április 18., csütörtök

Thierry Bretont jelöli uniós biztosnak Emmanuel Macron

Thierry Bretont, az Atos francia informatikai (IT) vállalat vezérigazgatóját, korábbi pénzügyminisztert javasolja az új Európai Bizottság belső piaci biztosi pozíciójára Emmanuel Macron francia elnök - közölte a francia elnöki palota szóvivője útján csütörtökön.

Macron két héttel az után nevezte meg Franciaország új jelöltjét az uniós biztosi pozícióra, hogy az Európai Parlament (EP) illetékes szakbizottságai kétszer is leszavazták a korábbi francia jelölt, Sylvie Goulard kinevezését.
A francia elnöki palota illetékese közölte, az új jelölt megnevezését intenzív tárgyalások előzték meg Ursula von der Leyennel, az új Európai Bizottság megválasztott elnökével. Az új jelölt portfóliója változatlan marad - tette hozzá.
Thierry Breton 1955-ben született, 2005 és 2007 között pénzügyminiszteri pozíciót töltött be Jean-Pierre Raffarin és Dominique de Villepin miniszterelnökök kormányában. 2009 óta az Atos informatikai (IT) vállalat vezérigazgatója.
Sylvie Goulard-t az EP-szakbizottságok azzal vádolták, hogy EP-képviselőként jogtalanul vett fel pénzeket egyik asszisztense után, aki valójában volt pártjának, a Modemnek dolgozott, és nem a képviselői tevékenységéhez kapcsolódó munkát végzett. Vitát váltott ki az is, hogy EP-képviselőként havi bruttó 10 ezer euróért a Berggruen Intézet nevű amerikai "agytrösztnek" is dolgozott tanácsadóként.
A brüsszeli testület leendő vezetője október elején új biztosjelöltet kért Magyarországtól és Romániától is az EP jogi bizottságában összeférhetetlenségre hivatkozva elutasított Trócsányi László és Rovana Plumb helyett. Magyarország Várhelyi Olivért, a brüsszeli állandó képviselet vezetőjét jelölte a posztra. Románia még nem nevezte meg egyértelműen új jelöltjét.