2024. április 23., kedd

Befutott a vonat

A következő három évben befejeződhet a Belgrád–Szabadka vasútvonal felújítása

A China Railway Express tehervonata egy hónapos utazást követően ma begördült az új belgrádi vasútállomásra. A szerelvény több mint 500 tonna építőanyagot szállított, ezt pedig a Belgrád–Budapest vasútvonal szerbiai szakaszának a felújítása során használják fel. A vonat szimbolikusan átszakította a sínek felett kifeszített piros szalagot, amelyen a következő felirat volt olvasható: „Először jár Szerbiában”. Ezzel hivatalosan is megkezdődött a Szerbia és a Kína közötti vasúti teherszállítás működése, mondták az eseményen jelenlevő tisztségviselők.

Fotó: Beta

Fotó: Beta

A vonatot Qian Keming, a Kínai Népköztársaság kereskedelmi miniszterhelyettese, Chen Bot, Kína belgrádi nagykövete, továbbá Aleksandar Vučić államfő, Zorana Mihajlović közlekedési, építésügyi és infrastrukturális miniszter, valamint Zoran Radojičić, Belgrád polgármestere várta a pályaudvaron. Aleksandar Vučić és Qian Keming külön gratulált a mozdonyvezetőnek, amiért sikeresen megtette a hatalmas utat.

Szerbia mostantól nem köztes állomás, hanem végállomás – hangsúlyozta Aleksandar Vučić, majd a Belgrád–Budapest vasútvonal szerbiai szakasza felújításának az előnyeit hangsúlyozta, mondván, hogy ha minden a tervek szerint alakul, 2021végén a Belgrád és az Újvidék közötti utazás 30 percet vesz igénybe. Ennek fényében értelmét veszíti gépkocsival utazni, tette hozzá a szerb államfő, mondván, hogy Szabadkáig 2022-ban lehet majd gyorsvasúton utazni. Az államfő azt is közölte, hogy a magyar partnereket a projektum kivitelezésének a gyorsabbá tételére kéri majd.

A kínai tehervonat a Szerbiai Rádió és Televízió hírösszeállítása szerint pontosan egy hónappal ezelőtt indult útnak Csinanból, Santung tartományból. Összesen 10 500 kilométert tett meg, egyebek mellett Kínán, Mongólián, Kazahsztánon, Oroszországon, Fehéroroszországon, Ukrajnán, Lengyelországon, Szlovákián, Magyarországon és Szerbián át.

A Belgrád–Budapest vasútvonal felújítási projektumának szerbiai szakaszát két nagy egységre bontva valósítják meg: az egyik a Belgrád központi vasútállomásától Ópázováig, illetve az onnan Újvidékig vezető szakasz, a másik pedig az Újvidéktől Magyarország határáig vezető 108,2 kilométeres szakasz. A kivitelezéssel a China Railways International és a China Communications Construction Company gazdasági társaságokat bízták meg. A vasútvonal felújítása az Egy övezet, egy út globális, modern selyemút projektumnak a részét képezi. A szerbiai szakasz kivitelezésének költségei 2 milliárd dollárt tesznek ki. Az illetékesek azt ígérték korábban, hogy a munkálatok befejeztét követően ezen a vasútvonalon a személyszállító vonatok óránkénti 200 kilométeres sebességgel haladhatnak majd, míg a teherszállító vonatok óránkénti 120 kilométeres sebességgel.