2024. április 17., szerda

Amikor az algoritmusok életre kelnek

A horgosi Kárász Karolina Általános Iskola világversenyre készülő diákjai a belgrádi könyvvásáron mutatkoztak be

A 64. Nemzetközi Könyvvásár mai  napot a diákoknak szentelte. Ezen a napon is bárki ellátogathatott a belgrádi könyvvásárra, mégis tömegesen, többszázával érkeztek az ország minden részéről az általános és középiskolások. Mladen Šarčević oktatási miniszter megnyitva az Iskolás napokat kiemelte, a diákok tömeges érkezése nélkül a könyvvásár sem lenne az ami.

A könyvvásár résztvevői e napon teljesen a diákokra koncentráltak. Így a tanulók többek között különböző fizikai jelenségekkel ismerkedhettek meg, okostáblára írhattak, barátkozhattak furcsa rovarokkal, de megismerkedhettek más iskolák diákjainak tehetséges tanulóival is.

Lehetőség volt arra is, hogy iskolák mutatkozzanak be, olyan programokat hozhattak el a könyvvásárra, amivel talán más iskolák nem is büszkélkedhetnek. Így tett többek között a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola is, Gazdag Csaba, az iskola műszaki és informatikatanárának segédletével három tanuló, Kenyeres Imre nyolcadikos, Búzás Gergő hatodikos és Bende Áron nyolcadikos tanuló bemutatta azt a robotot, amelyet ők építettek meg, és amelyet különleges feladattal láttak el, saját maguk által megírt program segítségével, így ők lettek a szerbiai robotikaverseny nyertesei, és ők fogják képviselni Szerbiát Győrben a World Robot Olympiad világszintű robot-összeállító és robotprogramozó versenyen.

– A háromfős csapat feladata, hogy összerakjanak egy teljesen önálló robotot Lego-kockákból, és több lehetséges programnyelvből kiválasztva megírják azt a programot, amely az előlátott feladatokat elvégzi. Ám ez nem ilyen egyszerű – mutatott rá Gazdag Csaba a versenyen résztvevő csapat feladataira. Hozzátette, az előkészítő munkában a gyerekek kíváncsisága a legfontosabb, az előtudásra már nincs is akkora szükség, inkább logikus gondolkodásra, ugyanis a Legót saját programnyelvében lehet programozni, és ez hasonlít az ötödikes tananyagban szereplő scratch-programnyelvhez. Mint hozzátette: – A tanárnak a verseny helyszínén a vezetés és segítségnyújtás a feladata. A programot a diákoknak kell megírni, mert a versenyen nem vagyunk együtt. A háromfős csapat szétszedett robottal érkezik, a verseny helyszínén rakják össze, ők rakják rá a programot, ők korrigálnak. Mi csak háromszor öt percig beszélgethetünk velük, úgy hogy nem nyúlunk semmihez – ismertette a körülményeket.

Gazdag Csaba elmondta, majd a fiúk be is mutatták a közönségnek, hogy mit tud az a robot. Mint kiderült, egy meghatározott: két méter negyven centiméter hosszú és egy méter harminc centiméter széles pályán, egy úgynevezett okosvárosban, izzókat cserél. Vagyis fel kell ismernie a kiégett izzókat, vagy valamilyen módon oda kell mennie az izzóhoz, azokat valahogy magával kell hogy vigye. Míg a rossz izzókat el kell szállítania a kukába.

– A feladat könnyűnek tűnik, de nem az. A gyerekek gondok, bár nagyon kedves gondok elé voltak állítva. Próbálgatták azt kiküszöbölni, dolgoztak rajta, hiszen olyan programot kellett megírni, amiellyel minél több pontot el lehet érni a pályán, három futamban, meghatározott időn belül. Most, november 7-éig azon küzdünk, hogy minél jobb eredményt érjen el a csapatunk. Imre főleg a programozás részét viszi, Áron segítségével. A robot konstrukciójáért, felépítéséért felel jobban Áron, és ott veszi ki a részét Gergő, valamint a pályán a folyamatos edzések során együtt próbálják tökéletesíteni a robotot – tudtuk meg a tanártól, aki a bemutató során az érdeklődő fiataloknak rámutatott arra is, hogy bár a programozás egy elég unalmas tevékenység, de éppen az teszi érdekessé a folyamatot, hogy végül látni az eredményét. Az ő robotjukban is már benne van majdnem kétszáz óra munka, mégis törekszenek arra, hogy még jobb teljesítménye legyen a robotnak a győri versenyen.

– A diákok a saját zsebpénzükből könyvet vásárolnak, amit később elajándékoznak, akár a szüleiknek. Az oktatás minden részlege ma innovatív módon mutatkozott be. Vannak olyan standok, amelyeken az új iskoláskor előtti programokat szemléltették. A minisztérium különböző oktatási programokat vezet a diákszövetkezetektől, egészen az oktatásra és a kommunikációra való felkészítő oktatásig. A középiskolai oktatáson belül bemutatkozik a duális oktatás – emelte ki Šarčević miniszter.