2024. március 29., péntek

A szabadságharc hőstett volt!

A forradalom és szabadságharc évfordulójára és dr. Rajki Mártonra emlékeztek Zentán

Az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából Zentán, a városháza oszlopcsarnokában In memoriam dr. Rajki Márton címmel alkalmi megemlékezést tartottak. Az eseményen a megtorlások áldozatául esett zentai születésű ügyvéd, dr. Rajki Márton emléke előtt tisztelegtek. A feljegyzések szerint ő volt a forradalom és a szabadságharc egyetlen ügyvéd áldozata.

A megemlékezés szónoka Pataki Tibor történelemtanár, a zentai községi képviselő-testület alelnöke volt, aki a forradalom kapcsán a kötelességtudatról szólt.

Az egybegyűltek megkoszorúzták dr. Rajki Márton emléktábláját (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az egybegyűltek megkoszorúzták dr. Rajki Márton emléktábláját (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

– Nemzetünk ezer év alatt megtanulta, hogy a szabadságról és a hazáról nem elég csak beszélni, harcolni kell érte, és tenni kell a békés hétköznapokban is. Mi, magyarok ’56 óta azt is tudjuk, hogy nemcsak megszállók és gyilkosok okozhatják egy közösség vesztét, hanem a köztünk élő napraforgók is, akik magukat magyarnak mondva – ámbár más érdekek szekerét tolva – janicsárként szembefordulnak a közösség érdekeivel, és ezzel képesek azt veszélybe sodorni. Az emlékezés kötelesség. Az örökösök örök felelőssége, mert a történelem természete ilyen: örökséget hagy, felelősséget helyez a késői nemzedék vállára. Azzal, hogy most emlékezünk, próbálunk méltó örökösei lenni azon hősöknek és áldozatoknak, akik hittek a közösségük szabadságában és függetlenségében – fogalmazott Pataki Tibor.

A megemlékezés dr. Rajki Márton emléktáblájának megkoszorúzásával folytatódott. Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa nevében dr. Cserháti Eszter helyezte el az emlékezés virágait, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében Bajusz Koncz Ágnes és Perpauer Attila koszorúzott, Zenta község önkormányzata nevében Czegledi Rudolf polgármester, a Vajdasági Magyar Szövetség képviseletében Pék Zoltán és Sztantity Szebasztián, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége nevében Gordán József és Berze József, a Magyar Mozgalom nevében pedig Sándor József és Kókai Péter helyezte el az emlékezés virágait. A rendezvény a Szózattal zárult.

A koszorúzás és a Szózat közös eléneklése után az egybegyűltek átvonultak a Művelődési Házba, ahol folytatódott az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 63. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezés. Az ünnepi műsor résztvevőit Czegledi Rudolf polgármester üdvözölte, aki köszöntőjében arra világított rá, hogy 1956 öröksége nemcsak erőt ad nekünk, hanem felelősségvállalásra is tanít bennünket.

– 1956 októbere a döntések és a tettek, a terror és az elnyomás elleni küzdelem hónapja volt. Sokan életüket adták a nemzetért, a hazáért, a becsületért és a tisztességért, de megmutatták és bebizonyították a világnak, hogy egy kis nép is képes lehet a csodákra, ha megelégeli a félelmet, a megaláztatást és a kiszolgáltatottságot. 1956 öröksége és döntése nemcsak erőt ad nekünk, hanem felelősséget is jelent, hogy a magunk helyén és a lehetőségeinkhez mérten küzdjünk a mindennapok nehézségeinek a legyőzéséért, városunk és nemzetünk felemelkedéséért. Wass Albert írta le, hogy csak a vér és nyelv, valamint a közös múlt emléke tudja összetartani az embereket. Ha ez megszűnik, felbomlik a világ.
Talán a nemzeti ünnepeinken érezzük igazán, hogy a magyarságunkat csak közösségben, egymásra figyelve, egymásból erőt merítve tudjuk megélni. Abban a közösségben, amelynek a javára és a jövője érdekében hozzuk meg mi is a döntéseinket. Legyünk méltóak az ’56-os hősökhöz és mártírokhoz, emlékükből merítsünk erőt azoknak a feladatoknak az elvégzéséhez, amelyek várnak ránk – mondta Zenta város polgármestere.

A polgármesteri köszöntő után a magyarországi Misztrál együttes Megkopott harangszó című műsora következett, amelyben a neves zenekar költők verseivel, népdalfeldolgozásokkal kápráztatta el a közönséget. Az ünnepi rendezvénysorozat fő szervezője és támogatója Zenta község önkormányzata és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ volt.

Nyitókép: Az egybegyűltek megkoszorúzták dr. Rajki Márton emléktábláját (Homolya Horváth Ágnes felvétele)