2024. március 28., csütörtök

A játék, amely összeköt és összetart

Az idén is kiválóan hangulatban zajlott Zentán a fogyatékkal élők mini paralimpiája

A zentai sportcsarnokban az idén is megszervezték a vajdasági fogyatékkal élők mini paralimpiáját. A Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet által másodízben életre hívott Verseny, játék, móka elnevezésű rendezvényen tíz, fogyatékkal élőkkel és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó szervezet, illetve intézmény tagjai mérték össze felkészültségüket ügyességi, illetve sorjátékokban.

A mini paralimpia résztvevői ezúttal is maradandó élményekkel gazdagodtak (Tóth Lívia felvétele)

A mini paralimpia résztvevői ezúttal is maradandó élményekkel gazdagodtak (Tóth Lívia felvétele)

A szervezőkben már évek óta érlelődött a gondolat, hogy a fogyatékkal élők számára is kellene egy ilyen sportrendezvény, és tavaly sikerült is megszervezniük az első mini paralimpiát – nyilatkozta Csontos Bata Márta, a rendezvény egyik fő szervezője, aki elmondta, a rendezvény elsődleges célja, hogy összejöjjenek, ismerkedjenek, illetve barátkozzanak egymással a különböző településeken élő fiatalok és a nevelőik, akik mindeközben nemcsak versenyezhetnek, hanem jól is érezhetik magukat együtt.

Az idei megmérettetésre a házigazdák mellett Bácsfeketehegyről, Tornyosról, Magyarkanizsáról, Óbecséről és Csókáról is érkeztek fiatalok, akik gyorsasági sorjátékokban mérték össze felkészültségüket, a rendezvény második felében pedig ügyességi játékokat szerveztek a versenyzők számára. Az idei paralimpiát Rácz Magdolna, a Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet vezetője és Perpauer Attila, a zentai községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja nyitotta meg.

– A játék örömet szerez, összeköt és összetart – emelte ki beszédében a községi tanács tagja, aki a rendezvényről elmondta, az a lényege, hogy a jelenlévők játsszanak, sportoljanak és együtt legyenek, megismerjék egymást, kapcsolatokat teremtsenek, és a szó pozitív értelmében versenyezzenek, úgy, hogy közben egymásnak segítenek is felemelkedni, mindenki számára lehetővé téve, hogy élvezhesse a győzelem ízét. Perpauer Attila azt is hangsúlyozta, hogy a paralimpiát rendező Kéz a Kézben Értelmi Fogyatékosok és Segítőik Civil Szervezet beépült Zenta életébe, folyamatosan szervezik rendezvényeiket, megmozdulásaikat, amelyek mögé a község önkormányzata is felsorakozott, majd hozzátette, ez olyan lehetőség a fogyatékkal élőknek és segítőiknek, ami azt bizonyítja, hogy ők is tudnak teljes életet élni.

A tornyosi Tömörkény István Általános Iskola két csapattal, egy alsó és egy felső tagozatos, sajátos nevelési igényű gyermekekből álló együttessel is részt vett a megmérettetésen, amely hetente háromszor, a testnevelésórán készültek fel a mini paralimpiára. Nevelőjük és vezetőjük, Bognár Hermina arról is beszámolt, hogy minden évszakban heti rendszerességgel szoktak sétálni is a gyermekekkel, illetve a képességeikhez mérten különböző labdajátékokat, sorjátékokat is kipróbálnak.

– Őket csakis szeretettel lehet kezelni, és ők is nagyon sok szeretetet tudnak adni, ha látják, hogy szeretik őket, foglalkoznak velük. Nem szabad erőlteti a dolgokat, de azért meg kell követelni tőlük a szabályok betartását és a minimális tanulást, amit képesek megszerezni, hiszen ha így teszünk, akkor korlátlan szeretetet és odaadást kapunk tőlük – nyilatkozta Bognár Hermina.