2024. április 19., péntek

Felújítják a limáni egészségházat

Néhány napon belül kiírják az adicei, új egészségház megépítése céljából elkészített versenypályázatot, valamint folyamatban van az újtelepi egészségház rekonstrukciós projektumának a kidolgozása is.

Hatszáz millió dinárból újítják fel a limáni egészségházat (Ótos András felvétele)

Hatszáz millió dinárból újítják fel a limáni egészségházat (Ótos András felvétele)

A limáni egészségház felújítására vonatkozó versenypályázatot is a napokban írják majd ki, az újvidéki önkormányzat a rekonstrukciós munkálatokra előirányzott 690 millió dinárral történő gazdálkodást az egészségügyi intézményre bízta – olvasható a 021.rs hírportálon. Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat miért bízta a nagyberuházás kivitelezését egy egészségügyi intézményre, Miloš Vučević polgármester azt felelte, hogy csupán procedurális okok miatt került erre sor.

– A közbefektetéseket irányító országos irodától csaknem 600 millió dinárt kaptunk a Limán IV. városrészben működő egészségház felújítására, ami magyarán azt jelenti, hogy 600 millióval bővült az újvidéki költségvetés. A köztársasági támogatásnak köszönhetően nem szükséges a városi költségvetésből finanszírozni az egészségház rekonstrukcióját. Arról van szó, hogy sikerült megállapodnunk a közbefektetéseket irányító országos irodával, és ennek köszönhetően, nincs szükség a procedúra bonyolítására, nincs szükség többszörös szerződéskötésekre, nincs szükség arra, hogy az iroda a pénzeszközöket először a városi önkormányzat számlájára utalja át, utána pedig az egészségháznak, hanem leegyszerűsítettük az egész folyamatot. Már egy éve azon dolgozunk, hogy most végre egyenesbe kerüljön a projektum kivitelezése – magyarázta Újvidék polgármestere. Hozzátette: az egészségház felújítási projektumának követése érdekében felügyelő-bizottságot alakítanak, amely a rekonstrukció lebonyolításával lesz megbízva.

– Figyelmesen kell megszervezni az újvidéki, elsőfokú egészségügyi intézmények munkáját az elkövetkező időszakban, mert a limáni egészségházat bezárják a felújítási munkálatok ideje alatt. Ezzel párhuzamosan versenypályázatot írunk ki az adicei egészségház rekonstrukciójára, valamint készül az újtelepi egészségház felújítási projektuma is. Szeretnék mindenkit emlékeztetni arra, hogy a Jovan Popović Általános Iskola felújítását is a közbefektetéseket irányító országos irodával valósítottuk meg, az volt az első közös projektumunk. Akkor is ugyanazokat a módszereket alkalmaztuk, mint most, a limáni egészségház esetében, mert nem akartuk lassítani a projektumok megvalósításának folyamatát – mondta Vučević.