2024. április 19., péntek

Közvetlen egyezséggel keresnek vevőt

Nem tudják eladni a nagybecskereki Jugoremediját

Miután ez év augusztusában hetedszer sem sikerült a csődeljárás alatt álló nagybecskereki Jugoremedija gyógyszergyár eladása (az árverezés dokumentációját záros határidőn belül senki se vásárolta meg), most közvetlen egyezség útján próbálnak majd gazdát találni. A gyár vagyonát 3,8 milliárd dinárra becsülték fel, az árverezésen való részvételi díj pedig 12 millió dinár.

Ki mennyit ad? (Kecskés István felvétele)

Ki mennyit ad? (Kecskés István felvétele)

A Jugoremedija az egyetlen gyógyszergyár az országban, amely még nem talált gazdára. Annak ellenére sem, hogy még 2002 őszén, az elsők között privatizálták. A dolgozók tiltakozása miatt ugyanis a magánosítást három és fél évvel később megsemmisítették, és a kisrészvényesek újra többségi tulajdonosok lettek. Ez azonban nem állította meg a gyár hanyatlását.

A helyzetüket az is bonyolítja, hogy a vagyonuk lényeges részét képezik a gyógyszergyártási szabadalmak is (összesen kilenc gyógyszerről és 12 gyógyászati készítményről van szó), amelyeket 2013 után egy ideig ideiglenesen használt a gyár bérlője (az újvidéki Union Medic), most azonban nem akarják visszaadni a szabadalmakat a gyárnak. Az ügy a nagybecskereki Gazdasági Bíróság előtt van.
Tavaly október óta hét alkalommal hirdették meg a gyár vagyonának az eladását, de egyszer sem találtak vevőt. Radovan Savić csődeljárási igazgató a legutóbbi, sikertelen eladási kísérlet után kijelentette, hogy két érdeklődő volt, de nem jogosultak az árverezésen való részvételre.

Most jogi személyként, közvetlen egyezség útján próbálnak vevőt találni. A legújabb árverezés november 4-én, 11.15-kor kezdődik, az árajánlatok átadásának a határideje pedig 11 óra.