2024. április 16., kedd

Az idősekre is odafigyelnek

Harmincan vettek részt kedden a magyarkanizsai nyugdíjasok egyesületében a Medlab laboratórium egészségmegőrző akciójában.

Összesen harmincan vettek részt a vizsgálatokon (Jenei Klementina felvétele)

Összesen harmincan vettek részt a vizsgálatokon (Jenei Klementina felvétele)

A vizsgálat során a magánvállalat az idén is ingyen végezte el a vérvételt és vércukorszint-mérést. Elsősorban a kisnyugdíjasokat várták az akcióra, amelyen megjelent Csikós László, a községi tanács szociális- és egészségvédelemmel megbízott tagja is, aki elmondta, nagyon fontosak számukra a hajlott korban lévő nyugdíjasok is, akik ugyanolyan figyelmet érdemelnek, ha nem nagyobbat, mint fiatalabb társaik.

– Nemrég vettem részt egy konferencián Szolnokon, mert a mi községünk is bekerült az élhetőbb és egészségesebb környezetű városok sorába. A mai akció, amely egyébként még a községnapi rendezvénysorozat utózöngéje, arra is szolgál, hogy lássuk, milyen egészségnek örvendenek polgártársaink, szükségük van-e bármiféle egészségügyi beavatkozásra. Köszönettel tartozunk a magánvállalkozásnak, amiért ingyen biztosította a vizsgálatot. Számomra meglepő, hogy milyen sokan vannak az orvosi rendelőkben, akik fontosnak érzik, hogy valakivel megosszák a napi gondolataikat, és ebből kifolyólag valami más mechanizmust kell kitalálni, ezen dolgozunk folyamatosan. A mai nap azonban a vizsgálatok mellett kiváló közösségi élményt is nyújtott a résztvevőknek – mondta el Csikós László, aki arra buzdította a résztvevőket, hogy a gazdag magyarkanizsai rendezvényeket is látogassák, nemcsak testi, hanem lelki épségükre is figyelve ezáltal.

Az egyik résztvevő, Ladányi Mihály elmondta, hogy nagyon jónak tartja az ellenőrzést, ugyanis ezáltal nemcsak önmagát, hanem a családját is megnyugtatja. A Medlab igazgatója, dr. Milan Ubavić szerint ezek az akciók igen fontosak az idősebb korosztálynak.

– Az idősek számára szervezett akciónkkal arra törekszünk, hogy mindenki idejében kivizsgáltassa magát, hiszen nagyon fontos a megelőzés. A magyarkanizsaiakra elmondható, hogy a nőknél a koleszterinszint normális értékek között mozgott, ami bizonyítja, hogy fizikailag aktívabbak, a férfiakra azonban ez nem mondható el. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy a cukorbetegségre különösen ügyelni kell, mert szinte már népbetegségnek számít térségünkben, ami egyéb okok mellett a túlzott kenyérfogyasztásnak a következménye is – hangsúlyozta az igazgató.

A magyarkanizsai nyugdíjasok, összesen harmincan, vizsgáltatták ki magukat kedden az egyesület épületében, ahova egyébként a mindennapok során is érdemes betérniük, ugyanis mindig találhatnak maguknak újabbnál újabb programokat.