2024. április 16., kedd

Ítélkezés nélkül

A kút nem a kiút című western-moráldrámával kezdi az évadot a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház

Az évad első bemutatóját szombaton tartják, 19.30-kor a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A kút nem a kiút című western-moráldráma szerzői Kondacs Gergely és Kucsov Borisz. Utóbbi az előadás rendezője és egyik szereplője is, mellette a darabban Búbos Dávid és Mészáros Gábor is játszik. Kucsov Borisz korábban diákokkal dolgozott, ez az első rendezése a KDSZ-ben és először próbálhatta ki azt is, hogy milyen egyszerre rendezni és szerepelni is:

– Tanulságos tapasztalatszerzés volt a számomra. Előadásunk az elvándorlásról, az elvágyódásról, a kiútról és nem utolsósorban az úton levésről szól. Ez egy nagyon összetett, nehéz és mindannyiunkat érintő téma, amiről úgy gondoljuk, fontos beszélni. Az előadás a cowboyvilágot, a westernfilmeket idézi meg. Megpróbáljuk ezt a lelkileg is súlyos témát a humor oldaláról is megközelíteni. A szöveg és a produkció folyamatosan alakult a próbák során. Sokat kísérleteztünk, változtattuk a jeleneteket. Többféle verzió jött létre, de úgy gondolom, hogy végül sikerült azt hangsúlyozni, ami számunkra fontos, oly módon, hogy a közönséget megszólítsa, megérintse, de közben szórakoztassa is. Igyekszünk nem foglalni állást, nem is hiszem, hogy ez lenne a feladatunk, inkább a közönséggel együtt szeretnénk kérdéseket feltenni és ezekre közösen keresni a választ. A próbafolyamatok során a munkánkat Urbán András és Góli Kornélia segítette. A jelmeztervezőnk Marina Sremac, a zenei munkatársunk pedig Balla István volt. A plakátot Nagy Kornélia tervezte – tudtuk meg Kucsov Borisztól a sajtótájékoztatón.

Búbos Dávid, a társulat legifjabb és legújabb tagjának elmondása szerint, a fiatalok körében gyakran felvetődik a menni vagy maradni kérdés:

– A középiskola után engem is foglalkoztatott a lehetőség, hogy elhúzzak innen, ahogyan azt java részt az osztálytársaim tették. Ez azonban nem csak a generációmról szól, az elvándorlás, elmenés témája szinte mindenkit érintett vagy érint valamilyen formában, akár családtagok vagy barátok által – mondta Búbos Dávid.

Mészáros Gábor az előadás aktualitását feszegette:

– Komoly témával hozakodunk elő, amely igencsak jellemző a térségünkre, de nem áll szándékunkban ítéletet mondani azok felett, akik elmentek, és persze azok felett sem, akik maradtak. Ez egy fiatalos lendületű produkció, de mindenkinek ajánlom – hallottuk Mészáros Gábortól.

Az előadást Szabadka város és a Magyar Nemzeti Tanács támogatja. Az első repríz hétfőn lesz.