2024. április 16., kedd

A tükröződések jegyében

Csütörtöktől szombatig zajlik A zEtna (királis) XVI. Irodalmi Fesztiválja

A zEtna (királis) XVI. Irodalmi Fesztiválja az idén is A víz új kultúrája (CULTSTREAM – HUSRB/1602/32/0039) című közös szakmai projektum keretében valósul meg. Az írásművészet szerelmesei ezúttal is kényeztetve lesznek – a már megszokott módon az irodalmon túl zene és képzőművészet által is.

Az idei fesztivállal kapcsolatban a zEtna kiadó vezetőjét, Beszédes Istvánt kérdeztük, aki elárulta, ezúttal valamilyen szinten a kettősség a meghatározó a rendezvényben. Egyrészt a szimmetria két oldala, hiszen bizonyos szempontból dupla fesztiválról beszélhetünk, akár csak tavaly. Akkor volt a Tuvalu projektum beharangozója, amely most fog lezárulni. Mindeközben hat darab négykezes született, miközben a folyamatba más projektumok is beolvadtak. A két fesztivál alapkérdése a fluidum a víz kultúrájának jegyében, miáltal tükröződnek is egymásban, a tükröződésben történő elváltozások pedig mutatják az identitás folyékony voltát is. E bizonyos kiralitás definíciójában van egy mondat, mely szerint egy molekula nem azonos saját tükörképével. Mindezt a fesztiválra rávetítve tapasztalható, hogy ezen eltérések időben is látszanak, mivel a saját identitásunk tükörképe már nem azonos a mostanival – egyébként minden egyezik, de mégsem egymásra vetíthető az időben elmozduló identitás. Folyamatosan változunk.

A hármas beszélgetésekről István elmondta, hogy az azokban résztvevő két-két szerző gyakorlatilag ugyanazt a témát írja le, és ha egzakt lenne az irodalmunk, akkor a két tükörképnek teljesen azonosnak kellene lennie, mégis mindegyik más lesz. Ugyanarra a dologra emlékezve is teljesen más történetek születnek, mégis van egy közös központjuk. Zömmel ilyen négykezes prózákban és versekben találkozó magyar és szerb szerzői lesznek az idei fesztivál vendégei, tudtuk meg a rendezvény fő szervezőjétől.

A rendezvény támogatói az Európai Unió, a Bethlen Gábor Alap, a Nemzeti Kulturális Alap és Zenta Önkormányzata. Társszervezői a Thurzó Lajos Művelődési-oktatási Központ, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a zEtna Egyesület. Valamennyi rendezvényre a belépés díjtalan.

A zEtna (királis) XVI. Irodalmi Fesztiválja

Csütörtök, 18–21 óra. Zentai Alkotóház

Elmozdulások I.

18.00 – Megnyitó a Cultstream-folyam jegyében

18.15 – Ekfrázis és Piazzolla. Pece Szilveszter (harmonika), Szegedi-Szabó Béla (vers)

19.00 – A zsebműterem tükrei. Torok Melindával, a fesztivál festővendégével Szarka Mándity Krisztina beszélget

20.00 – Cseppfolyós koordináták. Balázs Attilával és Patócs Lászlóval ifj. Virág Gábor beszélget

Péntek, 18–21 óra. Zentai Alkotóház

Elmozdulások II.

18.00 – 2value. Falcsik Marival és Snježana Rončevićtyel Draginja Ramadanski és Szabó Palócz Attila beszélget

19.00 – Emlékzuhatag. Đorđe Kuburićtyal és Szűgyi Zoltánnal Balázs Attila beszélget

20.00 – Közös képek. Bíró Tímea és Celler Kiss Tamás költőkkel Szarvas Melinda beszélget

22.00 – Mojo Club: Nautilus Free Jam. Improvizatív zene Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Kucsera Géza, Szerda Árpád, Verebes Ernő és Nikola Vladušić előadásában

Szombat, 18–22 óra. Zentai Alkotóház

Elmozdulások III.

18.00 – Az utazó csodálkozása. Ladányi Istvánnal Józsa Márta beszélget

19.00 –Fenn Obertauernben. Horváth Ottóval és Nagy Abonyi Árpáddal Bozsik Péter beszélget

20.00 – Belóg az aszályos bácskai tájképbe. Géczi Jánossal és Ladik Katalinnal Ladányi István beszélget

21.00 – Kortytárs kornyikák. A Resti Kornél együttes koncertje