2024. április 25., csütörtök

Emelkedett a magyar családok életszínvonala

2018-ban a gazdaság erősödésével együtt emelkedett a magyar emberek, a családok életszínvonala – jelentette ki a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára csütörtökön az Országgyűlésben a 2018. évi zárszámadási törvényjavaslat általános vitájában.

Banai Péter Benő ismertetése szerint a magyar gazdaság 2018-ban jóval az Unió átlagos szintje felett bővült, az államháztartás stabilitása tovább erősödött, a hiány is kedvezően alakult és a GDP-arányos államadósság is nagyobb ütemben csökkent a vártnál.

Banai Péter Benő (Fotó: MTI)

Banai Péter Benő (Fotó: MTI)

Elmondta: tavaly az alkalmazásban állók bruttó havi átlagkeresete 330 ezer forintra nőtt, és folytatódott a nyugdíjak reálértékének emelkedése is. Az államtitkár hangsúlyozta, úgy bővült a tervezett 4,3 százalék helyett 5,1 százalékkal a magyar gazdaság, hogy az uniós források felhasználása alacsonyabb volt, azaz nem az uniós forrásoknak köszönhető a nagyobb mértékű növekedés.

Elmondta, 2018-ban 2283 milliárd forint uniós támogatást nyújtottak.

Az államtitkár a fegyelmezett költségvetési politikával magyarázta, hogy az uniós módszertan szerinti hiány tavaly az eredetileg kitűzött célnál is kedvezőbben, a GDP 2,4 százaléka helyett annak 2,3 százalékában teljesült. Hozzátette, a GDP-arányos államadósság is nagyobb ütemben, a 2017 végi 72,9 százalékról 70,2 százalékra csökkent, és érdemben javult az államadósság szerkezete is.

Banai Péter Benő elmondta, az elmúlt évek makrogazdasági folyamatainak egyik legfőbb ismérve, hogy a növekedés – ellentétben a 2010 előtti időszakkal – nem az eladósodásnak, hanem az erős fundamentumoknak köszönhető, a gyorsuláshoz pedig szinte minden ágazat érdemben járult hozzá.

Közölte, a legnagyobb mértékben az építőipar nőtt, s ebben jelentős szerepe van a kormány otthonteremtési programjának. De a korábbi évek teljesítményét meghaladóan bővült a szolgáltatói szektor, valamint az ipar és a mezőgazdaság teljesítménye is – mondta.

Az államtitkár ismertetése szerint 2018-ban több mint 10 700 milliárd forint értékű beruházás valósult meg az országban, így a magán- és az állami szektor egyaránt pozitívan járult hozzá a magyar gazdaság bővüléséhez. Azt mondta, a növekedés másik stabil pillére a háztartások 4,9 százalékkal bővülő fogyasztása volt, amit a növekvő foglalkoztatottság és az emelkedő jövedelmek, valamint a célzott adócsökkentések és adókedvezmények támogattak.

Az államtitkár a következő időszak kihívásaként beszélt arról, hogy meg kell védeniük a magyar gazdaság elért eredményeit, és a lassuló európai és világgazdasági környezetben is meg kell tartani az Unió átlagát két százalékkal meghaladó növekedést.