2024. március 19., kedd

NATO-főtitkár: a tűzszünet lehetőséget kínál a politikai rendezésre

Két NATO-tagállam, az Egyesült Államok és Törökország előremutató, Szíria északkeleti részére vonatkozóan a múlt hét második felében kötött, majd meghosszabbított tűzszüneti megállapodása lehetőséget kínál a békére, és alapot teremt a konfliktus politikai megoldására - jelentette ki Jens Stoltenberg Brüsszelben szerdán.

A NATO-főtitkár a szövetséges országok csütörtökön kezdődő, kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, építeni lehet a tűzszüneti megállapodásra. Annak eredményeképpen máris az erőszak csökkenése tapasztalható. A kialakult észak-szíriai konfliktus politikai megoldásához azonban a harcok teljes leállítására van szükség a tűzszüneti megállapodásban foglaltak szerint.
Fontosnak nevezte, hogy a török haderő visszafogottan és a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával járjon el. Semmi sem veszélyeztetheti a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében eddig elért eredményeket - hangsúlyozta Stoltenberg.
Elmondta, hogy megbeszélést folytatott Annegret Kramp-Karrenbauerrel a Szíria északkeleti részén tervezett, úgynevezett biztonsági övezet létrehozásának lehetőségeiről.
 A német védelmi miniszter elképzelése szerint a NATO és Oroszország együttműködésével nemzetközi ellenőrzés alatt kell biztonsági övezetet kialakítani a török-szíriai határvidék szíriai oldalán. A legfőbb cél a térség helyzetének stabilizálása, az Iszlám Állam elleni küzdelem folytatása és a szíriai polgárháború lezárását szolgáló alkotmányozási folyamat előmozdítása.
Stoltneberg arról tájékoztatott, hogy Kramp-Karrenbauer a NATO védelmi minisztereinek tanácskozásán részletesen is bemutatja majd tervét. Szavai szerint a katonai szövetség szívesen fogad minden olyan javaslatot, amely a béketeremtést szolgálja. Kiemelte azonban, hogy a tartós béke érdekében a biztonsági övezet kialakítását szolgáló folyamatban minden helyi szereplőnek részt kell vennie.
"Nem lehet tartós semmiféle politikai megoldás, ha a tárgyalásokba a helyi felek közül csak néhányakat vonnak be" - húzta alá.
Újságírói kérdésre válaszolva hozzátette, még korai lenne megítélni a kedden Szocsiban, Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdogan török elnök között létrejött megállapodást, amely szerint a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd milíciának ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból, beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is.
A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű ellenzéki fegyveres csoport október 9-én indított támadást a kurdok ellen Északkelet-Szíriában, Ankara állítása szerint a terrorveszély elhárítása érdekében. A török fellépés elől sok ezer kurd menekült el. Október 17-én amerikai közvetítéssel tűzszüneti megállapodást kötöttek, amely szerint a kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) lázadószervezetnek ki kell vonulnia a Törökország által követelt, 30 kilométer széles "biztonsági övezetből", ahova Ankara kétmillió, Törökországban eddig menedéket találó szíriai menekültet akar telepíteni. Törökországban mintegy négymillió szíriai menekült tartózkodik.