2024. március 28., csütörtök

A világtörténelem hősei előtt tisztelgett az ifjúság

Fáklyás felvonulást tartottak Budapesten ‘56 emlékére, az eseményen vajdasági diákok és egyetemi hallgatók is jelen voltak

Több mint háromezer Kárpát-medencei középiskolás és egyetemista vett részt Budapesten a Gloria Victis 1956-os emlékünnepség és ifjúsági találkozó megemlékezésén a Duna budai rakpartján található Műszaki Egyetem előtti téren. Lengyelországi társaikkal együtt tisztelegtek 1956 hősei előtt. A Gloria Victis 1956 Emlékünnepséget és Ifjúsági Találkozót a Rákóczi Szövetség szervezésében tartották meg, a többi programot is beleértve mintegy tízezer fiatal kapcsolódott be az eseménysorozatba. 

Indulás a Műegyetem elől (Ótos András felvétele)

Indulás a Műegyetem elől (Ótos András felvétele)

Maga az 1956-os emlékünnepség a Műszaki Egyetem aulájában zajlott, ahol 1956 fontos üzenetére hívta fel a figyelmet beszédében Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, emellett a nemzet szabadságvágyának megőrzéséről, a terror elleni lázadás jelentőségéről is szólt. A Rákóczi Szövetség háromezer vendége a Műegyetem előtt kivetítőn követte figyelemmel az ünnepséget.

Délután megszervezték a hagyományos budapesti fáklyás menetet, amelyen a délvidéki magyar fiatalok is részt vettek. A korhű ruhákba öltözött ünneplők és Csepel teherautók kíséretében haladó menet a Műegyetemtől indulva – ahol október 22-én az egyetemisták megfogalmazták a forradalmat elindító 16 pontos követelést – a rakparton haladt érintve a Clark Ádám és a Szent Gellért teret. Az est lassú leszálltát jelző szürkület lélekemelő látványt kölcsönzött a fiatal arcokkal 56 felejthetetlen hőseit, a pesti srácokat felidéző fáklyás menetnek. A végállomás a Bem tér volt, ahol az esti órákban Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára mondott beszédet. Az ünnepség az Ismerős Arcok koncertjével zárult.

Vajdaságból háromszáz középiskolás utazott Budapestre (Kabók Erika felvétele)

Vajdaságból háromszáz középiskolás utazott Budapestre (Kabók Erika felvétele)

A szövetség tájékoztatása szerint Magyarországról 700, Felvidékről 900, Erdélyből 600, Kárpátaljáról 350, Lengyelországból 100 és Eperjesről 50 szlovák középiskolás és egyetemista vett részt az ünnepségsorozaton.

Vajdaságból háromszáz középiskolás indult el tegnap a kora reggeli órákban, hogy részt vegyen a magyar fővárosban a Gloria Victis 1956 emlékünnepségen. A tartomány egész területéről összesen 20 oktatási intézmény diákjai vesznek részt a kétnapos kiránduláson – tudtuk meg Baráth Gábor Gergelytől, a szabadkai műszaki iskola történelemtanárától, a kirándulók egyik kísérőjétől. Mint a pedagógus elmondta, rendkívül hasznosnak tartja ezt a kirándulást, mert akárcsak a többi kirándulásoknak, ennek is közösségépítő szerepe van, ezenkívül az '56-os emlékünnepségen a diákoknak lehetőségük lesz újabb információkhoz jutni a forradalommal kapcsolatban, hiszen történelmi vetélkedő és a 301-es parcella előtti kegyeletadás is szerepel a kétnapos programban. Ezenkívül ellátogatnak a Magyar Nemzeti Múzeumba, és az Országházba is. A diákok többsége leginkább a fáklyás menetet várja – mondta tanáruk az induláskor Szabadkán.

A Műegyetemtől a Bem szoborig tartó fáklyás menet Baráth Gábor Gergely szerint lehetőséget ad arra, hogy a diákok ugyanazon az úton végigmenjenek, amelyiken 63 évvel ezelőtt az egyetemisták is, ami tulajdonképpen a forradalom kezdetét jelentette.

– Valamiképpen alátámasztja az eddig tanultakat ez a kirándulás, testközelbe hozza a forradalmat, és alkalmas a magyarságtudatunk erősítésére is. Pótolhatatlan élmény a diákok számára, hogy a helyszínen élhetik meg a magyar forradalom és szabadságharc szellemiségét. A Kárpát-medence elcsatolt területeiről, valamint az anyaországból érkező fiatalok találkozása pedig minden bizonnyal nyomot hagy nemcsak a mi diákjainak, hanem a más magyar területekről érkezők lelkében is, hiszen ilyen méretű ifjúsági találkozón lehet megélni az összetartozás érzését – mondta a szabadkai történelemtanár.