2024. március 29., péntek
BELGRÁDI KÖNYVVÁSÁR

Holnap a horgosi diákok mutatkoznak be

Ötvenedik alkalommal nyílt meg az oktatási vásár

Az oktatási vásárt immáron ötvenedik alkalommal szervezték meg Művelt Szerbia, sikeres Szerbia elnevezéssel. A rendezvényt Vicsek Annamária oktatási államtitkár nyitotta meg. Kiemelte: fontos a nemzetközi trendek, a technológia fejlődésének követése, de a nyomtatott könyv is, hiszen csak a kettő együtt alkothat megfelelő oktatási környezetet.

Mint az a megnyitón elhangzott, az oktatási vásár, amelyet az idén is az oktatási minisztérium támogat, a hangsúlyt az oktatás fejlesztésére helyezi, felölelve az oktatás minden szintjét, az iskoláskor előtti intézményektől az általános és középiskolán át a felsőoktatásig és a tudományos szintig. Így az érdeklődők megismerkedhetnek majd az oktatás során használt pozitív példákkal, valamint a duális oktatás és a vállalkozás serkentésének fejlesztésével.

Vicsek Annamária az oktatási vásár megnyitóján kiemelte, támogatni az ötvenedik oktatási vásárt nagy megtiszteltetés, különösen akkor, amikor a legnagyobb értéket az oktatás jelenti. Hozzátette, a kormány és az oktatási minisztérium arra törekszik, hogy olyan magas szintű, nemzetközi elvárásoknak megfelelő oktatást hozzon létre, amelynek köszönhetően Szerbia műveltté és sikeressé válhat.

Az államtitkár kiemelte, az oktatási minisztérium standján, mint minden évben, számos iskoláskor előtti intézmény, általános és középiskola, egyetemi kar és tudományos, kutatóintézmény mutatkozhat be, ezáltal szemléltetni szeretnék, hogy mi mindent tesz az oktatási minisztérium a tanintézmények sikerének érdekében.

Vicsek Annamária elmondta: az oktatási vásár rámutat arra is, hogy milyen irányba tart az oktatás, véleménye szerint azonban nem csak a technológia fejlődése kell hogy a figyelem középpontjában álljon, hanem a könyvek is, mert mint hozzátette, nagyon fontos, hogy a fiatalok mai generációi is kezükbe tudják venni a könyvet és érezni tudják annak az illatát, hiszen csak így lehet teljes körű oktatást létrehozni.

Mint azt lapunknak az államtitkár elmondta, a belgrádi vásáron holnap bemutatkozik majd a horgosi Kárász Karolina Általános Iskola.

– A horgosi Kárász Karolina Általános Iskola csütörtökön 13 órakor egy nagyon érdekes bemutatót tart. Ez az iskola volt az, amelyik részt vett a World Robot Olympiad robotikaversenyen és nem csakhogy részt vett, hanem továbbjutott a győri döntőbe, amire nagyon büszkék vagyunk – emelte ki Vicsek Annamária. Hozzátette, mindazok az iskolák, illetve tanulók, tanárok, akik megjelennek a könyvvásáron, illetve az oktatási vásáron, megismerhetik a horgosi diákok munkáját, ugyanis a diákok Belgrádba elviszik magukkal a robotokat is, amelyekkel a versenyen továbbjutottak.