2024. április 26., péntek

„Kék ibolya, ha leszakajtanálak…”

Kiváló hangulatú népzenei találkozót tartott a zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület

A zentai Délibáb Magyar Művelődési Egyesület ötödik alkalommal szervezte meg a hagyományos magyar népzenei találkozóját szombaton a zentai Kertek helyi közösség nagytermében.

A „Kék ibolya, ha leszakajtanálak…” címmel életre hívott est egyik különlegessége az volt, hogy nemcsak a Zenta községbeli hagyományápoló csoportokat hívták meg a rendezvényre, hanem az óbecsei Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Botra férfikórusát, valamint a törökfalui Százszorszép Művelődési Egyesület asszonykórusát is, amelyek mellett természetesen ezúttal is elmaradhatatlan fellépője volt a rendezvénynek az anyaországi Ősi Vadrózsa citerazenekar. A népzenei találkozó másik különlegessége az volt, hogy a népzenével foglalkozó fiatalokat is összehozta, a közönség nagy-nagy örömére.

A fellépők között volt még a Búzavirág Művelődési Egyesület Bogarasról, a Gyöngyvirág citerazenakar, a Kék Pántlika énekcsoport és a Sarkantyú tamburazenekar Zentáról, a Móra István Művelődési Egyesület Keviből, a Népdalbarátok Klubja Felsőhegyről, és természetesen a házigazdák felejthetetlen produkciója sem maradt ki a rendezvény programjából. Az esten adták át az egyesület tiszteletbeli elnöki címét Bilicki Annának, aki tizenkilenc évig vezette a Délibábot, megalapozva ezáltal nemcsak a berkeiben folyó igen színvonalas szakmai munkát, hanem azt a hírnevet is, amellyel az elmúlt évek során határon innen és túl is mindig igyekeztek öregbíteni Zenta város hírnevét.

Rác Szabó György, a Délibáb Magyar Művelődési Egyesület elnöke elégedettségének adott hangot a rendezvény sikeressége kapcsán, majd úgy fogalmazott, ha ilyen nagy számban tudnak együtt énekelni és zenélni, akkor igenis van jövője ennek a közösségnek, majd abbéli reményének adott hangot, hogy a rendezvény még nagyon sokáig élni tud.

A rendezvény, amelyet mások mellett megtisztelt jelenlétével Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Czegledi Rudolf, Zenta község polgármestere, valamint Perpauer Attila, a községi tanács oktatással és művelődéssel megbízott tagja is, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Magyar Nemzeti Tanács, a Tartományi Oktatási Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, valamint Zenta község önkormányzata támogatásával valósult meg.