2024. április 24., szerda

Hétvégén Szármafesztivál!

Közeledik Topolya legnagyobb gasztronómiai rendezvénye – Eddig mintegy 90 csapat nevezett be a főzőversenyre

Az idén október 26-án és 27-én szervezik meg a topolyai vásártéren az immár hagyományossá vált Szármafesztivált. A programokról, az előkészületekről és az újdonságokról a főszervező, Tölgyesi Huba nyilatkozott lapunknak.

Tölgyesi Huba (Tóth Bálint felvétele)

Tölgyesi Huba (Tóth Bálint felvétele)

– Mint ahogyan a korábbi években, az idén is sok erőt és energiát fektetünk abba, hogy a tradíciókhoz híven emlékezetes időtöltésben lehessen részük a látogatóknak. A szárma az ősz megnyitója, ebben az évszakban fogyasztjuk. Egy egyszerű, mégis ünnepi étel, nem kerül minden nap a vajdasági ember asztalára. Reménykedünk abban, hogy az időjárás kegyes lesz hozzánk, így minden adott lesz ahhoz, hogy egy jó hangulatú hétvégét tölthessünk el együtt. Bátran mondhatjuk azt, hogy Topolya község legtömegesebb rendezvénye a miénk, 3000–4000 látogatóra készülünk. Az ország minden részében hallottak már az eseményről, utazási irodák is indítanak csoportokat. Belgrádtól délre lévő területekről is jelentkeztek, például Šabacról és Lazarevacról is érkeznek majd látogatók Topolyára. Sőt nemzetközi jellege is van a fesztiválnak, Magyarországról, Horvátországból, Romániából is jelentkeztek csapatok, akik az idén is magukkal viszik Topolya hírét a nagyvilágba. Egy ilyen gasztronómiai rendezvény szerintem kiváló alkalom arra, hogy összejöjjenek az emberek, együtt főzzenek, egyenek, igyanak.

Természetesen most is a szármafőzés lesz a fesztivál legfontosabb része. Három típusú szármát lehet készíteni, a klasszikus szárma minden évben a legnépszerűbb kategória. Szeretnénk, ha mindenki elhozná a már jól bevált családi receptjét, féltve őrzött praktikáját. Nem kell félni a fűszerezéstől, viszont nem kell semmi újat kitalálni, ami nem illik a szármához. Emellett lehet nevezni különleges szármával is, ahol a káposzta helyett például szőlő-, mángold- vagy tormalevél kerül felhasználásra. Ezenkívül húsmentes szármát is lehet készíteni, itt legtöbbször hallal, rizzsel, gombával, vagy akár dióval készült ételekkel találkozunk.

Természetesen aki nem vesz részt a főzőversenyben, az sem marad éhen, a helyszínen lehet majd szármát vásárolni, és lesz vegetáriánus stand is. A kirakodóvásár sem marad el, igyekszünk a helyi termelők gasztronómiai termékeit bemutatni: kézműves sörökből, házi borokból és pálinkákból is lesz kínálat.

– Az idén nagyobb hangsúlyt fektettünk a zenei programra. A Szármafesztivál mindig is egy kicsit inkább a népzene és a világzene irányába húzott, és ezt az irányt szeretnénk a jövőben is megtartani. Úgy gondoljuk, hogy ez a fajta zene illik leginkább a gasztronómiához. Szombaton délben az első fellépőnk a La Banda női tamburazenekar lesz. Ők 2013-ban alakultak Újvidéken, egy igen érdekes zenei élményt nyújtanak. Főként a szórakoztató zene műfajából, filmzenékből válogatnak, különleges előadásmódjukban keveredik a vajdasági és a világzene érzése. 14.30-tól a vásártéri színpadra lép a Parno Graszt együttes. Zenéjükben megtalálhatók a Kárpát-medence számos részéből származó elemek, Magyarország, Románia, Szerbia zenei motívumai, spanyol elemekkel, igazi roma előadással fűszerezve. 18 órától after party-t szervezünk, a Sin Seekas lép fel. A ska, a reggae, a roots reggae és a funk mellett zúzósabb stílusú dalokat is hallhatunk a vajdasági zenekartól – ismertette a programot Tölgyesi Huba, és azt is hangsúlyozta, hogy ezúttal kétnapos lesz a rendezvény. Vasárnap minden kedves látogatót ebédre várnak a topolyai Vásártérre. A finom étel mellé szól majd a nóta is, a Juhász zenekar fog 12 órától gyermekkoncertet adni.

A rendezvény fő támogatói Topolya község önkormányzata és Magyarország Kormánya.