2024. április 24., szerda

Egészséges család, egészséges közösség

Öt előadó tartott előadást Kishegyesen családdal kapcsolatos témákban

Egy előadássorozat keretében Kishegyesre is eljutott az Egészséges család, egészséges közösség című előadás.

Előadás a családról a kishegyesi könyvtárban (Lakatos János felvétele)

Előadás a családról a kishegyesi könyvtárban (Lakatos János felvétele)

A programot a Pro Communitas civil egyesület szervezte a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával. Társszervező a Vajdasági Nagycsaládos Egyesületek Szövetsége, de együttműködők azok a nagycsaládos egyesületek is, amelyek az előadások helyszínein fejtik ki tevékenységüket. Kishegyesen a Kishegyesi Nagycsaládos Egyesület volt az előadás házigazdája, a helyszínt pedig a Kishegyesi Könyvtár biztosította. Krizsán Vilmos, az előadássorozat főszervezője arról számolt be lapunknak, hogy idáig öt helyen tartottak előadást: Péterrévén, Topolyán, Adán, Moholon és Bezdánban.

– Abból indultunk ki, hogy a családdal kapcsolatos kérdésekről jó lenne egy tribünt tartani. Összesen öt előadónk van, akik neves szakemberek. Dr. Berentei Orsolya az egészséges életmódról, az egészséges táplálkozásról tart előadást, Világos Tibor a családdal kapcsolatos jogi kérdésekről, Bálint Ferenc: Család mint mikrogazdaság címmel tarja meg az előadását. Két előadónk váltja egymást, Ördög Róbert és Zelity Mihály tiszteletes, ők Hit és szeretet a családban címen tartanak előadást. Az én témám a családi életre való nevelés, hiszen a VANCSESZ-ben már régóta foglalkozunk ezzel. Az ifjúsági táborunknak is ez a célja, emellett az alkotói nevelést is propagáljuk. Ezt Milica Novković szorgalmazza itt, Szerbiában. Fontos megemlíteni, hogy Magyarországon a családi életre való nevelés már az iskolai oktatás része. A gyerekek az első osztálytól a középiskola befejezéséig foglalkoznak olyan kérdésekkel, amik a családdal kapcsolatosak. Úgy gondoljuk, hogy jó lenne, ha ezt Szerbiában is minél előbb bevezetnék az iskolákba. Sajnos nagyon sok szülő sincs tudatában ezeknek az ismereteknek, ezért lenne fontos a gyerekek számára átadni – mondta el Krizsán.

A Pro Communitas által szervezet tribünöknek az a célja, hogy felhívja az emberek figyelmét a családdal kapcsolatos témákra. Szeretnének elindítani egy beszélgetést, valamint arra szeretnék ösztönözni a szülőket, a pedagógusokat, az óvodapedagógusokat, hogy minél több ilyen jellegű ismeretet szerezzenek, és ezt adják át a következő generációknak, fogalmazott a szervező.