2024. április 19., péntek

Egy író azáltal kel életre, ha beszélünk róla

A Magyar Tanszéken Bori Imre-emlékkonferenciát tartanak

Az idén ünnepli fennállásának hatvanadik évfordulóját az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék, az ünnepi műsort követően Bori Imre tiszteletére kétnapos konferenciát szerveznek. Ez év decemberében lesz a Széchenyi-díjas irodalomtörténész, egyetemi tanár, kritikus és szerkesztő születésének 90. évfordulója.

A tudományos konferenciára hat országból harmincegy előadó érkezett a Kárpát-medence egész területéről és a volt Jugoszlávia majdnem minden tagköztárságából.

Toldi Éva tanszékvezető elmondta, többnapos konferenciát még nem tartottak, ez alkalomból azért került rá sor, mert nem szerettek volna szekciókat alkotni, mivel az az igazi konferencia, ha mindenki meg tudja hallgatni a másik előadását.

– A rendezvényt Bori Imre-emlékkonferenciának neveztük el, de ez nem jelenti azt, hogy csak róla szól. Szó lesz mindazokról a területekről, amelyekkel Bori maga is foglalkozott, és mivel sokféle szakterület érdekelte, ezért változatos a konferencia témája is – nyilatkozta a tanszékvezető. Hozzátette, hogy az egész nyelvterületet lefedi azoknak a kutatóknak a köre, akik most megjelentek, hiszen érkeztek Szegedről, Debrecenből, Budapestről, Eszékről, Veszprémből, Csíkszeredából, Kolozsvárról és Pozsonyból is. Mindez bizonyítja, hogy a Magyar Tanszéknek milyen széleskörű, kiterjedt nemzetközi kapcsolati vannak.

Elsőként az avantgárddal foglalkozó előadásokat hallgathattuk meg, az elnöklő Gintli Tibor volt. Angyalosi Gergely, Földes Györgyi és Kappanyos András Bori avantgárd koncepciójával foglalkoztak. Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy az avantgárd koncepció abban az időben, amikor Bori megírta, nemcsak újdonságnak számított a magyar irodalomban, hanem ezzel egy önállóságról tanúskodó irodalomszemléletről is bizonyságot tett. Ugyanis az avantgárdot nem ismerték el Magyarországon, nem lehetett róla beszélni a szocialista realizmus uralkodása miatt. Kihangsúlyozták, hogy Bori mindenképpen kiindulópontot jelent az avantgárdról való beszédben. Bori a vajdasági magyar irodalom teoretikusa és irodalomtörténésze volt, ezzel egy másik témakör fog foglalkozni. Egy harmadik témakör kapcsolattörténeti dolgozatokat tartalmaz, mivel Borit a délszláv magyar irodalmi kapcsolatok is foglalkoztatták.